DA LI SE VJEŽBANJE U TRUDNOĆI PREPORUČUJE? Evo šta kažu stručnjaci!

Zanimljivosti
DA LI SE VJEŽBANJE U TRUDNOĆI PREPORUČUJE? Evo šta kažu stručnjaci!
Trudnoća nije stanje u životu kada treba da postanete olimpijski prvak i da odjednom izmijenite sve svoje navike.

Trudnoća nije stanje u životu kada treba da postanete olimpijski prvak i da odjednom izmijenite sve svoje navike. Važno je da se dobro osjećate a da se pri tom ne naprežete previše.

Prema istraživanjima, bebe koje su rodile majke koje su se bavile fitnesom u trudnoći imaju jače srce i generalno su zdravije.

Fizička aktivnost tokom trudnoće sprječava rizik od gojaznosti, gestacijskog dijabetesa, carskog reza, a umanjuje i stres kao i vrijeme samog porođaja. Ipak, važno je posavjetovati se s ljekarom o tome u kojoj mjeri vježbati i na kakve treninge ići.

847abdaa60e24d49b74b

Vježbanje u trudnoći - savjeti

Većina vježbi je sigurna da se radi tokom drugog stanja, ukoliko vježbate oprezno i ne pretjerujete. Ipak, najbjezbjednije i najproduktivnije vježbe su plivanje, vožnja statičnog bicikla, aerobik niskog inteziteta. Isto tako, preporučuje se šetanje. Takođe, neke joga asane su posve bezbijedne, pa čak i preporučljive za trudnice.

Ono što se generalno savjetuje jeste da vježbate između 120 i 180 minuta nedjeljno, a sam intezitet neka vam odredi ljekar.

Izbjegavajte vježbe koje opterećuju leđa. Ne zadržavajte dah, kako bebi ne biste uskratili kiseonik. Takođe, ne koristite tegove!

NAPOMENA: Ukoliko osjetite bilo kakav bol, prestanite s vježbanjem.

Koje trudnice ne smiju da vježbaju?

Ukoliko imate bilo kakav medicinski problem (srčana oboljenja, astmu, dijabetes), vježbanje se ne preporučujue.

Isto tako, ukoliko imate stanja poput niske placente, krvarenje, istoriju pobačaja, visok krvni pritisak ili slabe mišiće oko grlića materice.

Ne propustite