RECEPT ZA MEKANE HLJEB-KIFLE! Tope se u ustima!

Kuharica
RECEPT ZA MEKANE HLJEB-KIFLE! Tope se u ustima!
Možete ih služiti za doručak, ručak ili večeru.

Možete ih služiti za doručak, ručak ili večeru. Ako ih služite za doručak ili večeru možete da mažete sa domaćom nutelom, kajmakom, džemom ili nečim po vašem izboru. 

Sastojci:

115 g zaslađenog kondenzovanog mlijeka 
180 ml mlijeka 
2 kašičice kvasca
355 g brašna
30 g slanog putera 
1/2 kašičice soli

Priprema:

Pomiješajte kondezovano mlijeko i mlijeko i dodajte kvasac. Dobro promiješajte, pa dodajte brašno i prvo špatulom promiješajte, pa umesite testo. Kada dobijete polu glatko testo dodajte puter i so, pa mesite dok ne postane skroz glatko. Pokrijte i ostavite 3 minuta, pa mesite još 5 minuta. Ponovo pokrijte i ostavite sat vremena. Kratko premesite i podijelite na 9 delova. Oblikujte loptice, pa pokrijte i ostavite 10 minuta. Rastanjite tijesto da izbacite vazduh, a zatim napravite valjak, opet rastanjite i napravite trougao, pa urolajte da dobijete oblik kiflice. Redajte u pleh koji ste premazali puterom. Pokrijte i ostavite još sat vremena. Premažite mlijekom i pecite u zagrijanoj rerni na 180°C nekih 25 minuta. Pomiješajte 1 kašiku maslaca i 1 kašičicu meda, pa premažite hljeb dok je još vruć.

Napomene:

Ako kondezovano mlijeko nije zaslađeno dodajte 25 g šećera.
Kako bi vam hljeb uspio pridržavajte se tačnih mjera. 
Ako se tijesto malo zalepi, nije potrebno dodavati brašno, samo namažite malo maslaca na obje.

Ne propustite