RECEPT ZA MEKANE HLJEB-KIFLE! Tope se u ustima!
Možete ih služiti za doručak, ručak ili večeru. Ako ih služite za doručak ili večeru možete da mažete sa domaćom nutelom, kajmakom, džemom ili nečim po vašem izboru.
Sastojci:
115 g zaslađenog kondenzovanog mlijeka
180 ml mlijeka
2 kašičice kvasca
355 g brašna
30 g slanog putera
1/2 kašičice soli
Priprema:
Pomiješajte kondezovano mlijeko i mlijeko i dodajte kvasac. Dobro promiješajte, pa dodajte brašno i prvo špatulom promiješajte, pa umesite testo. Kada dobijete polu glatko testo dodajte puter i so, pa mesite dok ne postane skroz glatko. Pokrijte i ostavite 3 minuta, pa mesite još 5 minuta. Ponovo pokrijte i ostavite sat vremena. Kratko premesite i podijelite na 9 delova. Oblikujte loptice, pa pokrijte i ostavite 10 minuta. Rastanjite tijesto da izbacite vazduh, a zatim napravite valjak, opet rastanjite i napravite trougao, pa urolajte da dobijete oblik kiflice. Redajte u pleh koji ste premazali puterom. Pokrijte i ostavite još sat vremena. Premažite mlijekom i pecite u zagrijanoj rerni na 180°C nekih 25 minuta. Pomiješajte 1 kašiku maslaca i 1 kašičicu meda, pa premažite hljeb dok je još vruć.
Napomene:
Ako kondezovano mlijeko nije zaslađeno dodajte 25 g šećera.
Kako bi vam hljeb uspio pridržavajte se tačnih mjera.
Ako se tijesto malo zalepi, nije potrebno dodavati brašno, samo namažite malo maslaca na obje.