Ovaj dio tijela otkriva mnogo o našem zdravlju: Evo šta znači ukoliko imate bijele naslage na jeziku

Zanimljivosti
Ovaj dio tijela otkriva mnogo o našem zdravlju: Evo šta znači ukoliko imate bijele naslage na jeziku
Zdrav jezik ima ružičastu boju bez blijedih ili tamnih područja

Zdrav jezik ima ružičastu boju bez blijedih ili tamnih područja. Površina mora biti glatka bez naslaga ili s tek primjetnim tragovima bijele boje

Ponekad bijeli jezik nakon buđenja može biti znak da ste prehlađeni ili imate alergiju, a kada je obuhvaćena cijela površina, obično je u pitanju upala bradavica, receptora za ukus. Takvo stanje obično se javlja kod pušača, zbog nedovoljne oralne higijene ili zbog konzumacije lijekova koji mogu isušiti ovaj organ.

coated-tongue

  Kada je potrebno obratiti se ljekaru?

Za početak treba znati koji simptomi upozoravaju da se morate obratiti svom ljekaru ili zubaru. Ukoliko imate i druge simptome, koji zajedno sa bijelim jezikom pokazuju ozbiljniji zdravstveni problem, zakažite pregled. Ti simptomi mogu biti: bol u (na) jeziku, dehidracija, groznica (temperatura), bijele naslage na jeziku koje su prisutne i nakon nekoliko nedjelja.

Imate bijele naslage, šta to može da znači?

Uzroka je više. Može se raditi o dehidraciji, ali i oralnoj kandidijazi. To je infekcija sluznice usne šupljine nekom gljivicom iz roda Candida koja najčešće napada ljude slabijeg imuniteta. Pojaviti se zna i kod pacijenata koji piju jake antibiotike. Bijeli jezik može nastati i kod leukoplakije – stanja u kojem dolazi do stvaranja bijelih mrlja u usnoj šupljini. Radi se o lezijama koje ponekad mogu predstavljati početak karcinoma, kažu stručnjaci.

Pojava bijelih naslaga na jeziku je isto tako znak i оslabljenog imuniteta, pа nemojte zanemarivati ukoliko primjetite da vam je jezik „pobijeieo“.

Ne propustite