SVI PRAVE OVU GREŠKU S DORUČKOM, PA CIJELI DAN BUDU NIKAKVI: Ako ovako jedete ujutru, odmah prestanite, škodite sebi!

Zanimljivosti
SVI PRAVE OVU GREŠKU S DORUČKOM, PA CIJELI DAN BUDU NIKAKVI: Ako ovako jedete ujutru, odmah prestanite, škodite sebi!
Postoji zdrav doručak, i doručak koji povećava stres.

Postoji zdrav doručak, i doručak koji povećava stres. Da li ste znali da to može biti jedan isti obrok?

Toliko slušamo o važnosti jutarnjih rutina, naravno i doručku kao najvažnijem obroku dana, već smo čuli da je jutro trenutak koji postavlja podlogu za raspoloženje i produktivnost tokom čitavog dana...

Znate li da se u ovim savjetima ponekad kriju i zamke? Naročito su nezgodne ako ste perfekcionista, i pokušavate sve da uradite na najbolji mogući način za sebe i druge. Ako pravite ovu grešku, možete izazvati anksioznost, upozoravaju stručnjaci.

jaja-pecenje-dorucak

Psiholog Han Ren objašava da je dobro imati navike i rutinu, ali da nas one mogu odvesti u krajnost rigidnosti, gdje će nam taj raspored izazivati dodatni stres, bilo da zacrtane stvari obavimo ili propustimo.

Kada isplanirate kako bi jutro trebalo da vam izgleda, ne uzimate u obzir i realnost i prepreke na tom putu. Bićete nervozni ako ne postižete čak i zdrave navike, i osjećaćete se loše tokom ostatka dana, kao da ste negdje podbacili. Prebacivaćete sebi i napravićete dodatni stres u iščekivanju narednog dana kako biste ispravili "grešku".

"Stres može krenuti već od doručka", objašnjava psiholog.

"Često slušamo kako bi trebalo doručkovati na miru, polako, jer brzo unošenje hrane nije zdravo. Ali ako živite ubrzano, ili imate djecu, jednostavno nećete imati vremena da doručak traje pola sata, da sve jedete i žvaćete natenane", kaže Ren,prenosi mondo.

"I pokušaćete da produžite doručak dok ostale obaveze čekaju, zbog čega ćete biti pod stresom i imaćete osjećaj krivice. I ništa niste učinili da biste se osjećali bolje. Znajte da je nekad bolje odabrati zdravu naviku koja vam prija. Ako je to san duži pola sata, a doručak na brzaka, započnite tako jutro. Održavanje mentalnog zdravlja počiva i na principu da bi sve trebalo da radimo onako kako baš nama najviše odgovara", rekao je on.

Ne propustite