Na današnji dan 1983. godine: Vanessa Williams postala prva afro-amerikanka koja je proglašena za Miss SAD

Na današnji dan 1983. godine: Vanessa Williams postala prva afro-amerikanka koja je proglašena za Miss SAD
Njena titula nije prošla bez izazova i kontroverzi.

Za najljepšu Amerikanku proglašena je na današnji dan 1983. na takmičenju održanom u gradu Atlantic City. Njena titula nije prošla bez izazova i kontroverzi.

van2

Takođe po prvi put u istoriji ovog izbora, desilo se da je Miss Amerike primala prijetnje smrću te pisma sa sličnom tematikom i riječnikom mržnje. Osim toga, 10 mjeseci nakon njenog izbora primila je anonimni telefonski poziv u kojem joj je rečeno da će njene fotografije na kojima je naga biti puštene u javnost. Williams je tvrdila kako si fotografije privatne i da ih je ona uništila te da nikada nije dala odobrenje da se one mogu koristiti. Slike je navodno napravio njujorški fotograf Tom Chiapel.

van4

Fotografije su prvobitno ponuđene magazinu Playboy, ali njegov vlasnik Hugh Hefner nije htio da ih objavi. Međutim drugi magazin Penthouse jeste. Pod pritiscima koji su dolazili i od rukovodećih ljudi izbora za Miss Amerike i sponzora koji su prijetili da će se povući, Vanessa Williams je na press konferenciji 23. jula 1984. svoju titulu prepustila prvoj pratilji Suzette Charles takođe afro-amerikanki.

Ne propustite