Iako je napolju pretoplo, NE ZNOJIMO SE UVIJEK SAMO OD VRUĆINE: Dr Vesna Dimitrijević Sreković otkriva još 4 razloga, a DRUGI ZNA DA BUDE OPASAN

Zanimljivosti
Iako je napolju pretoplo, NE ZNOJIMO SE UVIJEK SAMO OD VRUĆINE: Dr Vesna Dimitrijević Sreković otkriva još 4 razloga, a DRUGI ZNA DA BUDE OPASAN
Iako je naopolju mali milion stepeni, uzorci prekomjernog znijenja mogu da budu i određene bolesti.

Iako je naopolju mali milion stepeni, uzorci prekomjernog znijenja mogu da budu i određene bolesti. Na šta treba da obratite pažnju, objašnjava prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, internista-endokrinolog.

Ako se znojite više nego obično, ne zanemarujte taj znak upozorenja koji vam šalje organizam. Ova pojava je mnogo složenija nego što u prvi mah mislite i nastaje usljed poremećaja rada endokrinog sistema.

– Ljudi koji boluju od određenih bolesti više se znoje od drugih, a najčešći endokrinološki uzroci znojenja su menopauza, hipertireoza, dijabetes, hipoglikemija, gojaznost – kaže doktorka Dimitrijević Srećković i objašnjava na koji način svaki od pomenutih uzroka utiče na naš organizam.

znoj

Opadanje estrogena u menopauzi
Ranu fazu, perimenopauzu, karakterišu neredovne menstruacije zbog flukturajućih hormonskih nivoa u organizmu i simptomi poput valunga, noćnog znojenja i razdražljivosti. Menopauza nastaje kada menstruacija izostane najmanje dvanaest uzastopnih mjeseci, najčešće izmedju 50. i 51. godine. Nivoi estrogena će se postepeno smanjivati i prestaće proizvodnja progesterona, što je praćeno valunzima, glavoboljom, promenom raspoloženja.

Pojačano lučenje hormona štitaste žlijezde
Ako je neka osoba nervozna, žali se da je izgubila na tjelesnoj težini iako ima dobar apetit, ima lupanje a ponekad i preskakanje srca, opadanje kose, toplo preznojavanje, može imati hipertireozu. Tada često nastaju promjene na očima (ispupčene očne jabučice, sjajne oči, ukočen pogled) topli dlanovi, oznojena, topla, vlažna, baršunasta koža. Srčani ritam je ubrzan, mogu se javiti aritmije, a u težim slučajevima srčano popuštanje i embolije.

Visok insulin kod hipoglikemije
Kod osoba koje imaju šećernu bolest vrlo često nastaju hipoglikemijska stanja, kada je vrednost šećera u krvi manji od 3,0 mmol/l. Hipoglikemije mogu biti uzrokovane većom dozom insulina ili peroralnih tableta, kada se preskoči redovan obrok ili u slučaju veće fizičke aktivnosti,prenosi Žena.Blic.Praćene su hladnim preznojavanjem, drhtavicom, lupanjem srca, mučninom, a mogu se javiti i omaglice i potpuni gubitak svijesti.

Još jedna slična vrsta hladnog preznojavanja koju prate drhtavica i lupanje srca, ukoliko se često javljaju i ukoliko imate višak kilograma, može ukazivati na tzv. reaktivnu hipoglikemiju. Čest pad šećera u krvi uvod je u dijabetes tipa dva, a uzrokuje ga previsok nivo insulina, karakterističan kod gojaznih osoba. Obično se javi odmah nakon što pojedete nešto slatko na prazan stomak ili tokom dana. Dijagnoza se lako postavlja – radi se produženi test opterećenja glukozom ili OGTT, koji traje pet sati. Obično se u trećem satu zapazi pad glikemije ispod 3,0 mmol/l. Liječenje je jednostavno – češći manji obroci i izbjegavanje koncentrovanih šećera.
 

Ne propustite