Na današnji dan 1993. godine: Poginuo (jugo)slovenski skijaš Rok Petrovič

 Na današnji dan 1993. godine: Poginuo (jugo)slovenski skijaš Rok Petrovič
Prvi uspjeh mu je bio naslov juniorskog svjetskog prvaka u slalomu 1983. godine u italijanskom Sestriereu.

Rok Petrovič (1966 - 1993) je slovenski alpski skijaš, hrvatskog porijekla, a njegovi korijeni vuku s ostrva Korčule.

Sin je poznatog sportskog psihologa Krešimira Petrovića, profesora na ljubljanskom univerzitetu, koji se isticao se agresivnim i inovativnim pristupom sportu i koji je bio jedan od prvih koji je istakao značaj psihološke pripreme sportaša, zbog čega je upravo on svojim savjetima za razvitak psiholoških kvaliteta značajno uticao na ono što je uslijedilo, uspješnu sportsku karijeru svog sina Roka.

tok3

Prvi uspjeh mu je bio naslov juniorskog svjetskog prvaka u slalomu 1983. godine u italijanskom Sestriereu. Poslije toga karijera mu je u naglom usponu. U sezoni 1985/1986. pobjeđuje u pet utrka slaloma, osvaja jedno drugo i jedno treće mjesto i postaje prva osoba iz Slovenije koja je osvojila mali kristalni globus u Svjetskom kupu. U sezonama koje su slijedile nije ponovio takav uspjeh. Imao je tek jedno drugo mjesto u slalomu u Kranjskoj Gori, u utrci u kojoj je pobjedio Bojan Križaj.

rok2

Karijeru je završio 1988. godine nakon ZOI prestao je profesionalno se baviti skijanjem i posvetio se studiju sporta na Fakultetu za sport u Ljubljani. Diplomirao je 1991. godine na temu "Kršenje ljudskih prava u sportu". Nastavlja sa postdiplomskim studijem. U jesen 1993. godine, nešto prije odbrane magistarskog rada, otišao je na ostrvo svojih predaka Korčulu. Poginuo je pri ronjenju udavivši se 16. septembra 1993. Imao je samo 27 godina.

Ne propustite