Na današnji dan 1899. godine: Rođena Mercédès Jellinek – žena po kojoj su nazvani automobili Mercedes

Na današnji dan 1899. godine: Rođena Mercédès Jellinek – žena po kojoj su nazvani automobili Mercedes
Prvi takav model je bio Mercedes 35 hp iz 1901. godine.

Mercédès Adrienne Ramona Manuela Jellinek (1899 - 1929) je bila kćerka austrijskog automobilskog poduzetnika Emila Jellineka i njegove žene Rachel Goggmann Cenrobert. Najpoznatija je po tome što je njen otac novu liniju automobila svoje kompanije Daimler-Motoren-Gesellschaft's, nazvao upravo po njoj - Mercedes. Prvi takav model je bio Mercedes 35 hp iz 1901. godine.

mercedes2

Dva puta se udavala: 1909. u francuskoj Nici za Barona von Schlossera sa kojim je živjela u Beču do Prvog svjetskog rata koji ih je doslovce uništio. Imali su dvoje djece. Godine 1918. je uslijed neimaštine čak prosila na ulici. Malo poslije toga napušta supruga i dvoje djece te se udaje za Barona Rudolf von Weigla, talentovanog ali siromašnog skulptora. Voljela je muziku i imala prelijep soprano glas ali nikada dijelila očevu strast prema automobilima. Umrla je u Beču u 39. godini uslijed raka kostiju.

mercedes3

Mercedes 35 hp

Godine 1926. kompanije Daimler i Benz se spajaju te nastavljaju poslovanje pod imenom Daimler-Benz, ali svojim automobilima ostavljaju ime Mercedes-Benz iz poštovanja prema istoriji ovog imena. 

Ne propustite