"Šljive nema ko da bere iako je dnevnica 60 KM"

Objavljeno:29.07.2021 - 13:33
A A A Times Arial

Majevički voćari bilježe i ove godine, uprkos suši, dobar rod šljive te se nadaju dobroj zaradi.

U proteklih dvadesetak godina na području općina Lopare i Ugljevik zasađeno je više od million sadnica šljive. Majevička rana šljiva već je isporučena na tržište Evropske unije, što raduje proizvođače šljive s područja Ugljevika i Lopara koji u ovome vide prosperitet i razvojnu šansu.

Berba “čačanke rane” završena je u prvoj polovini jula. Oko 200 tona izvezeno je u EU, a ovih dana u toku je berba konzumne sorte “čačanka ljepotica”.

Ova šljiva, uglavnom, se izvozi na njemačko i austrijsko tržište, a otkupljuje se po cijeni od 80 do 90 feninga po kilogramu. Voćari i izvoznici nadaju se solidnoj zaradi. Očekivanja su da će na evropsko tržište izvesti oko 2.500 tona “čačanke ljepotice”, konzumne plave šljive.

Mirko Jovanović, voćar iz Tutnjevca kod Ugljevika, ima pod šljivom pet hektara s dvije hiljade stabala. On kaže da su proljetni mraz i suša umanjili ovogodišnji rod šljive za 20 do 30 posto.

– U povoljnim godinama znali smo imati i do devedeset posto roda prve klase, dok će ove godine prve klase “čačanke ljepotice”, koju izvozimo, biti znatno manje. Ova sorta rađa svake godine, najmanje je podložna bolestima, a najviše je tražena na tržištu – kaže Jovanović.

Proizvođači se nadaju dobroj zaradi

I Rade Gavrić na dva hektara ima “čačanku ljepoticu” i “stenlej”. Očekuje da će imati rod od dva do tri vagona šljive prve klase. Voćari su i ove godine imali problem oko angažiranja sezonske radne snage. Kažu da je berače teško naći, iako je dnevnica od pedeset do šezdeset KM. Kako navode, mladi su otišli trbuhom za kruhom u inozemstvo i rijetko se među njima može naći neko ko hoće da bere šljive.

(Avaz.ba)