POGLEDAJTE ŠOLJU, DA LI VAM SE URIN PJENI? To je simptom: Evo šta je u pitanju!

Kiosk
POGLEDAJTE ŠOLJU, DA LI VAM SE URIN PJENI? To je simptom: Evo šta je u pitanju!
Ovisno o stanju organizma, zdravlju i unosu hrane i pića, urin može imati različite boje. Ponekad je dovoljno povećati unos vode, ali postoje i situacije kada treba otići liječniku.

Ovisno o stanju organizma, zdravlju i unosu hrane i pića, urin može imati različite boje. Ponekad je dovoljno povećati unos vode, ali postoje i situacije kada treba otići liječniku.

Kaka obavite nuždu, obratite pažnju kakve boje je vaš urin jer po njoj možete otkriti neke stvari vezane za zdravlje, pa čak i razvija li se negdje u vašem tijelu tumor, imate li problema s jetrom ili bubrezima.

cope-and-deal-with-urinary-tract-infections-uti-step-14

Na internetskoj stranici Klinike Cleveland iz SAD-a objašnjavaju kakve sve boje urin može biti, što to znači i kada posjetiti liječnika.

Kakve je boje vaš urin i što to znači:

Bez boje, skroz proziran

Pijete previše vode i bilo bi dobro da to smanjite.

urin
Blijeda boja slame 

Ova boja je normalna i pokazuje da je sa zdravljem sve u redu te da unosite tekućine koliko treba.

urin6
Prozirno žućkasta

Ova boja je u granicama normale.

urin
Tamno žuta

Sve je u redu, ali trebate piti više vode.

urin7
Boja jantara ili meda

Tijelo vam žudi za tekućinom.


Boja pive, pomalo smeđa

Moglo bi se raditi o bolesti jetre ili teškoj dehidraciji. Pijte nekoliko dana više vode i ako boja urina ostane ista, posjetite liječnika.

urin4
Ružičasta ili crvenkasta

Ovakva boja se može pojaviti ako jedete ciklu, borovnice ili rabarbaru, ali i ukoliko u urinu ima krvi. To može ukazivati i naozbiljne zdravstvene probleme – na bolest bubrega, tumore, infekciju urinarnog trakta, probleme s prostatom ili nešto drugo. Također, urin je takve boje i kod trovanja živom. Svakako se javite ljekaru.

urin2
Narančasta boja

U ovom slučaju se može raditi o dehidraciji, ali i o problemima s jetrom ili žučnim kanalom. Također, mokraća je takve boje i kod trovanja hranom. Nije loše da se javite liječniku.
Plave ili zelene boje

Rijetko genetsko oboljenje može rezultirati ovakvim bojama urina, ali i neke bakterije koje inficiraju urinarni trakt. Moguće je i trovanje hranom ili uzimanje određenih lijekova.

urin3

Mokraća se pjeni, šta sad?

Mokraća se ponekad zna zapjeniti, a to može značiti da unosite previše proteina u organizam ili da imate problema s bubrezima. Posjetite liječnika ako vam se mokraća stalno pjeni. Inače, preporuka stručnjaka je periodično davati urin na analizu jer neke stvari se ne mogu vidjeti golim okom. Recimo, razina šećera u mokraći može ukazivati na rizik od dijabetesa.

Isto tako, nekada se urin zapjeni ako previše urina izbacite u kratko vrijeme. Pokušajte pratiti stanje nekoliko dana.

Ne propustite