Majkić: Srbima oduzeto pravo pravo na pravdu i odbranu

Objavljeno:23.07.2021 - 17:44
A A A Times Arial

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da je odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko diktatorskim nametanjem dopuna Krivičnog zakona BiH oduzeo Srbima pravo na odbranu i pravdu, kao i pravo da govore.

Ona je istakla da je teško zamisliti da strani diplomata, i to u ostavci, nametne ovako delikatan zakon pred sam odlazak, iako mu Dejtonski sporazum ne daje pravo na takvu diktatorsku moć.

"Nije mogao izabrati gori trenutak da pripremi doček svom nasljedniku, jer je ovim uzavrela i problematična politička scena dodatno iskomplikovana", ocijenila je Majkićeva u izjavi za Srnu.

Majkićeva je konstatovala da o lošim namjerama Incka, za kojeg kaže da je prespavao 12 godina u BiH i kojeg se njeni građani neće sjećati po dobru, upravo govore nametnute dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

"Incko ne reče da takvu inkriminaciju još nisu uvele mnoge demokratskije zemlje od BiH poput Velike Britanije, Francuske, Danske, Finske, Švedske, Slovačke", rekla je Majkićeva i dodala da je nečuveno licemjerno ukoliko su neke od ovih zemalja, koje su članice Upravnog odbora za sprovođenje mira (PIK) u BiH dale saglasnost za nametanje zakona.

Ona je navela da je činjenica da Savjet Evrope traži od svojih članica da u krivičnom zakonodavstvu propišu ovo krivično djelo utvrđeno u presudama nekih od sudova, ali da istovremeno Savjet Evrope insistira na tome da se ovim ne povrijedi sloboda izražavanja i mišljenja.

"A, Incko to upravo čini. To je njegova namjera - suditi Srbima zbog verbalnog delikta čak i u slučajevima kada se argumentovano, uz dokaze osporava takvo krivično djelo", naglasila je Majkićeva.

Prema njenim riječima, Incko je požurio da ispuni bošnjačke političke želje prije nego što je prošlo dovoljno vremena i dat relevantan sud o događajima iz proteklog rata.

"Ipak, istina izbija na površinu. Mnoga eminentna imena i svjetski autoriteti, poput izraelskog profesora Gideona Grajfa na naučnoj osnovi progovorili su o stradanju u i oko Srebrenice. Time je otkrivanje pune istine samo započelo i nikako nije okončano", naglasila je Majkićeva.

Majkićeva je izrazila uvjerenje da će institucije Republike Srpske pronaći adekvatan odgovor na ovaj nerazuman i potpuno nepotreban potez odlazećeg visokog predstavnika.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!