PRAVO BAJRAMSKO: Pripremite kvrgušu sa piletom po TRADICIONALNOM BOSANSKOM RECEPTU! Oduševit ćete ukućane
Kvrguša je tradcionalni recept iz Bosne koji je veoma ukusan, a priprema se poprilično brzo i jednostavno. Kada je jednom probate, kvrguša će sigurno postati jedno od onih laganih jela koje brzo spremate kada se vratite sa posla.
Sastojci:
6bataka
4 jaja
200ml mlijeka
1 kašičica kisele vode
1 kašičica praška za pecivo
200gr brašna
200ml neutralne pavlake
2 kašike ulja
so, biber, mješavina začina, paprika
Priprema:
Piletinu začinite i poređajte je u nauljenu tepsiju, a zatim stavite u rernu na 200 stepeni 20 minuta.
U posudu stavite jaja, so, mlijeko, jogurt, ulje i prašak za pecivo, pa sve zajedno umutite. Postepeno sipajte brašno, dok ne dobijete smjesu kao za palačinke.
Izvadite piletinu iz rerne i prelijte je dobijenom smjesom. Pecite 25 minuta na 200 stepeni. Poslije 25 minuta, dodajte neutralnu pavlaku i vratite u rernu na 5 minuta.