DUBOKE BORE SA 30 GODINA: OVO je razlog ranog starenja i može se spriječiti ako se iz ishrane izbaci samo jedna namirnica!

Zanimljivosti
DUBOKE BORE SA 30 GODINA: OVO je razlog ranog starenja i može se spriječiti ako se iz ishrane izbaci samo jedna namirnica!
Glikacija je najsloženiji proces u našem tijelu, koji pokreće prerano starenje tkiva.

Glikacija je najsloženiji proces u našem tijelu, koji pokreće prerano starenje tkiva. Japanski naučnici su prvi put otkrili vezu između potrošnje šećera i smanjenja elastičnosti kolagenskih vlakana. Dokazali su da ugljenohidratna hrana izaziva stres u mnogim sistemima, izaziva upale, iscrpljuje vitalnost.

Kolagena vlakna čine do 30% naše tjelesne težine. Stanje kože, noktiju i kose, ljepota lica i tijela zavisi od njihove elastičnosti. Kada se glikoliraju, gube elastičnost, bore, ožiljci i strije se pojavljuju brže. Čak i uz visokokvalitetnu svakodnevnu njegu nije moguće održati mladost i svježinu.

5f7f5e75-e678-4897-ade5-73380a0a0a64-yora-journal-forehead-wrinkles-featured-690x480

Šta je glikacija

Kada se šećeri i slatka hrana probave, crijeva su pod stresom. Višak ugljenih hidrata može izazvati zapaljen proces, fermentaciju i promjene mikroflore. Proces uključuje imuni sistem, srce, pluća i druge organe.

Proces glikacije pokreće potrošnju šećera. Kada se probavi, oslobađa se velika količina glukoze. Njegov višak se djelimično skladišti u rezervi, a određena količina se taloži na kolagenskim vlaknima. Oni gube elastičnost i fleksibilnost, postaju previše kruti.

Prve promjene se javljaju do 30. godine. Tokom procesa glikacije, proizvodi raspadanja se snažno talože i do starosti se stopa povećava 6 puta. Koža na licu i telu postaje naborana i mlitava, svaka ogrebotina ili posjekotina pretvara se u neestetski ožiljak. Nedostatak vlage čini ga suhim i pahuljastim. Glukoza ometa stvaranje novog kolagena, zbog čega kreme i serumi protiv starenja ne daju željeni rezultat.

Među negativnim efektima glikacije je i :

metabolički poremećaj u dubokim slojevima kože;
povećana osjetljivost na sunčevo zračenje;
pojavljuju se pigmentacione mrlje.

Za ljubitelje slatkiša i visokokalorične hrane, proces se odvija ubrzanim tempom. Velika količina glukoze podstiče supstance koje se oslobađaju tokom glikacije.

Stručnjaci preporučuju izbjegavanje određene hrane koja izaziva negativne reakcije:

brza hrana (pomfrit, pljeskavice, čips);
jela koja zahtevaju pohovanje(meso, krila, hrskava peciva);
pivo;
slatki likeri;
kuhano mlijeko;
kuhano kondenzovano mlijeko.
Preporučuju smanjenje unosa fruktoze, veštačkih zaslađivača, glukoznih sirupa i melase. Glikacija nastaje jedenjem šećera koji se zagrijava tokom kuhanja.

Kako usporiti glikaciju:

Sulforafan. Pronađen u brokoliju, aktivira sistem zaštite od glikacije. Ubija bakterije, poboljšava funkcionisanje jetre, mozga, zglobova.

Vitamin B6. Štiti od hipertenzije, moždanog udara i raka.

Taurin. Usporava akumulaciju glukoze na vlaknima, podržava rad srca kod dijabetes melitusa.

Melatonin. Važan hormon održava mladost i vitalnost.

Ne postoje posebne dijete za sprječavanje glikacije, ali jednostavni savjeti nutricionista pomoći će smanjenju količine štetnih jedinjenja i glukoze u krvi:

Jedite 3 puta dnevno u redovnim intervalima kako biste izbjegli stalne skokove šećera u krvi.

Nekoliko puta mesečno napravite 16-satnu pauzu bez hrane, tokom koje započinje čišćenje proizvoda glikacije.

Vježbajte, vježbajte mišiće lica i sagorijevajte kalorije.

Izbacite sa menija hranu sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, prženo meso i ribu, smanjite količinu šećera na 5 g.

Jedite obilan doručak kako biste tokom radnog dana smanjili nivo glukoze.

Da biste se zaštitili od glikacije, kuhate zdravo. Telo može dobiti korisne ugljene hidrate iz voća, hljeba od celog zrna, žitarica i orašastih plodova. U velikim količinama proizvodi glikacije su opasni po zdravlje, narušavaju elastičnost kolagena i izazivaju rano starenje. Naše tijelo ih proizvodi kada jedemo šećer ili nezdravu hranu.

Ne propustite