Težak dan za Jevreje: Prije 80 godina Hitler je postavio temelje za holokaust

Težak dan za Jevreje: Prije 80 godina Hitler je postavio temelje za holokaust
15. septembra 1935. godine nije bio sretan dan za Jevreje.

U Nurnbergu, 15. septembra 1935. godine, na posebnoj sjednici njemačkog parlamenta kojeg su kontrolisali nacisti ratifikovan je rasni zakon imena 'Nurnberški rasni zakoni'.

Ovi zakoni sastojali su se od dva dijela: Zakon o Reich državljanstvu i Zakon o zaštiti njemačke krvi i njemačke časti.

Antički grad Nurnberg poslužit će u narednim godinama kao vrlo važno mjesto za Hitlera i naciste koji će upravo tamo svake godine slaviti rođenje obožavanog nacističkog Trećeg Reicha i to legendarnim spektaklom pred stotinama hiljada ljudi.

Hitlerov omiljeni režiser Leni Riefenstahl čak je zabilježio ove spektakularne nacističke skupove u svojim kultnim propagandnim filmovima - Olympia i Trijumf volje, u kojima je predstavio rasistički svjetonazor na temelju evolucije ateizma kojeg su nacisti posudili od dvojice omiljenih Hitlerovih filozofa - engleskog evolucijskog ateiste Charlesa Darwina te njemačkog ateiste Friedricha Nietzschea.

Prema podacima arhiva Američkog memorijalnog muzeja holokausta te Enciklopedije holokausta, Nurnberški rasni zakoni su dizajnirani od strane nacista da institucionaliziraju i kodificiraju sve njihove rasističke teorije koje će u narednom razdoblju poslužiti kao temelj nacističke ideologije i pravne strukture Trećeg Reicha za sistematske progone i genocid nad Jevrejima u Njemačkoj kojih je tada tamo bilo 505 hiljada, što je 0,75 posto od ukupnog broja stanovnika Njemačke koji je iznosio 67 miliona.

Nacisti ovim zakonima nisu smatrali Jevreje samo pojedince koji su praktikovali judaizam već sve one koji su potekli od Jevreja, dakle kojima su bake i djedovi pa i prabake i pradjedovi bili Jevreji, iako u tom trenutku uopšte nisu praktikovali judaizam.

Drugim riječima, nacisti su postavili darwinovu evoluciju ateističkih ideja iznad religijskih, etničkih pa i socijalnih okolnosti. Rezultat je bio taj da su čak i njemački državljani, koji nikad nisu imali bilo kakvu direktnnu vezu s judaizmom, pa čak i oni sa židovskim bakama i djedovima koji su se obratili na hrišćanstvo, definisani i ciljani u očima nacista kao Jevreji pa su se na njih mogli primijeniti ovi represivni Nurnberški zakoni.

A u njima je stajalo kako se svim stanovnicima jevrejskog porijekla oduzima njemačko državljanstvo te im se zabranjuje da se udaju te imaju seksualne odnose s osobama njemačkog porijekla. Zabranjuju im se politička i vjerska prava, uključujući i pravo glasa, kao i obavljanje državnih i javnih službi.

Progon koji je ovime postao dio zakonskog sistema završio je u masovnom istrebljenju - holokaustu, u kojem je ubijeno pet do šest miliona Jevreja.

 

 

 

(Dnevnik.hr)

Ne propustite