Na današnji dan 1959. godine: Sovjetska sonda stiže do Mjeseca

Na današnji dan 1959. godine: Sovjetska sonda stiže do Mjeseca
Sovjeti su na današnji dan objavili kako je raketa sa zastavom SSSR-a dodirnula Mjesečevu površinu.

Sovjetska raketa se srušila na Mjesečevu površinu, postavši tako prvi objekat koji je čovjek poslao sa Zemlje do Mjeseca. Bio je ovo događaj koji je Sovjetima dao kratkoročnu prednost u tzv. "svemirskoj utrci" te ubrzao američke napore za razvoj vlastitog svemirskog programa.

mjesec2

Godine 1957. Sovjeti su šokirali SAD postavši prva nacija koja je lansirala satelit u Zemljinu orbitu. Sputnik, kako je nazvan, je u očima mnogih Amerikanaca bio prijetnja. Vjerovalo se da će Sovjeti uskoro razviti oružje kojim će moći dejstvovati iz svemira. Osim toga, ovo je bila i rukavica u lice američkim tvrdnjama o njihovoj naučnoj i tehnološkoj superiornosti nad komunističkim režimom u Rusiji.

mjesec3

Bila je ovo ogromna propagandna pobjeda za Sovjete koja im je dala prednost u privlačenju nerazvijenih zemalja pod svoje okrilje kroz obećanja o tehnološkoj pomoći i podršci. Kada su Sovjeti na današnji dan objavili kako je raketa sa zastavom SSSR-a dodirnula Mjesečevu površinu, Washington je bio primoran poslati usiljenu čestitku ruskim naučnicima. Naravno, tom prilikom Amerikanci nisu propustili reći i da slanje ove rakete sa sovjetskom zastavom na Mjesec ne može značiti kako su oni sada ostvarili teritorijalna prava na ovo nebesko tijelo. Sve je ovo ubrzalo i uvećalo troškove američkog svemirskog programa i omogućilo slijetanje prve ljudske posade na Mjesec 1969. godine. 

Ne propustite