Na današnji dan 1982. godine: U automobilskoj nesreći poginula Grace Kelly

Na današnji dan 1982. godine: U automobilskoj nesreći poginula Grace Kelly
Američka glumica i kneginja od Monaka stradala je doživjevši moždani udar za volanom automobila kojim je upravljala.

Grace Kelly je glumačku karijeru otpočela ulogama u pozorištu i na televiziji, a 1951. godine ostvarila je i svoju prvu ulogu na velikom platnu u filmu "Četrnaest sati".Širu popularnost stekla je 1952. nakon uloge u vesternu "Tačno u podne", u kom joj je partner bio Gary Cooper.

grace3

Naredne godine je, zajedno sa Clarkom Gableom i Avom Gardner, snimila film "Mogambo" koji joj je donio nagradu Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu, kao i prvu nominaciju za Oskara.
 
Početkom 1955. Kelly osvaja Oskara za najbolju glavnu glumicu i Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu u igranom filmu "Provincijalka". Ona je bila poznata i kao muza britanskog reditelja Alfreda Hitchcocka, sa kojim je snimila filmove "Nazovi M radi ubistva", "Prozor u dvorište" i "Drž'te lopova". Posljednju ulogu ostvarila je u filmu "Visoko društvo" 1956. godine.

grace2
 
U aprilu 1956. godine udala se za Renijea III, kneza od Monaka, nakon čega je napustila glumačku karijeru. Par je dobio troje dece — Carolinu, Alberta i Stefani. Na dan 13. septembra 1982, vraćajući se u Monako iz Francuske zajedno sa kćerkom Stefani, Grace je doživjela moždani udar i izgubila kontrolu nad volanom. 

Preminula je dan kasnije, a sahranjena je 18. septembra.

grace4
 
Godine 1999. Američki filmski institut postavio ju je na 13. poziciju liste 100 najvećih filmskih zvijezda svih vremena.

Ne propustite