KAKO PREŽIVJETI KUHANJE NA VRUĆINAMA? Evo nekoliko savjeta kako da spremite ukusne obroke a da se ne "istopite" pored šporeta!

Kiosk
KAKO PREŽIVJETI KUHANJE NA VRUĆINAMA? Evo nekoliko savjeta kako da spremite ukusne obroke a da se ne "istopite" pored šporeta!
Ljeto je, vrućina je, i posljednje što želite je da vam se kuća dodatno zagrije, jer spremate doručak, ručak, večeru.

Ljeto je, vrućina je, i posljednje što želite je da vam se kuća dodatno zagrije, jer spremate doručak, ručak, večeru. Ipak, nešto se mora jesti, ali postoje načini da spremite ukusne i zdrave obroke, a da se ne „rastopite“ pored šporeta.

Kada upalite rernu, zagrijaćete cijelu kuću, a to je nešto što nam po ovim vrućinama zaista ne treba. Ipak, svi želimo da za ručak pojedemo nešto ukusno. Moguće je i jedno i drugo, uživati u ukusu hrane, a ne „skuhati“ se pored šporeta. Donosimo vam sedam savjeta za jednostavno, lagano ljetnje kuhanje, koje će vam pojednostavniti život.

unnamed
1. Kuhajte bez „plamena“

Ne morate pri svakom kuhanju koristiti rernu ili ploču šporeta. Okruženi smo velikim brojem sezonskih proizvoda, pa to treba iskoristiti. Posjetite pijacu ili uzgajajte svoje povrće u bašti. Bazirajte ljetne obroke na raznim salatama, ohlađenim supama i svježim, sirovim jelima.

2. Deserti bez pečenja

I poslastice mogu biti pripremljene bez topline. Kolačiće, sirove torte, pite i poslastice možete praviti, a da ne upalite rernu. Jagode sa gotovim šlagom, voćna salata, torta bez pečenja, frapei i smutiji – to su sve slatkiši koji će vas zasladiti, a neće povećati temperaturu u domu.

3. Pripremite laganije verzije omiljenih jela

Čak i ako vam ne smeta kuvanje tokom ljeta, ne želite da se osjećatie opterećeno teškim obrocima. Pripremite lakše verzije uobičajenih jela. Dodajte puno povrća u jela sa tjesteninom ili rižom. Napravite, na primjer, rezance od tikvica, humus ili paprike punjene svježim sirom i začinima. Napravite sendviče od krekera ili dvopeka napunjene hrskavim, svježim povrćem poput zelene salate, paprike, luka.


4. Neka bude jednostavno

Puno je prečica i strategija koje mogu olakšati ljetnje kuhanje. Kad kupujete, kupite već iseckano povrće ili polupripremljena jela koja ćete brzo završiti i skratiti vrijeme provedeno u kuhinji. Možete isprobati skuhani tofu, unaprijed isječene proizvode i bilo što drugo što vas zanima.

Pripremite svoje namirnice čim stignete kući – obavite svo ljuštenje, sjeckanje na kockice, a sastojke držite u frižideru. Kada dođe vrijeme za kuhanje, pola posla će već biti gotovo. Osim toga, vjerovatnije je da ćete usput grickati zdravo voće i povrće ako je već pripremljeno i spremno za jelo.

5. Kada kuhate, kuhajte duplo

Kad odlučite da nešto skuhate, napravite dvostruku ili čak trostruku porciju neko omiljenog jela kako biste ga potom podijelili na više obroka i idućih nekoliko dana uživali bez razmišljanja o kuhanju.

Udvostručite recept za marinirano meso, uzmite polovinu onoga što marinirate i zamrznite za kasnije. Kad se odlučite za njih, samo odmrznite i skuvajte.

Ako palite rernu da napravite ručak, ispecite dva ili tri jela odjednom. Spremite u frižider sve što danas ne jedete.

Učinite isto sa pečenim povrćem koje možete jesti samo ili kao prilog.

6. Upotrijebite sve kuhinjske uređaje koje vam inače stoje

Ako ne iskoristite sve uređaje koje držite iznad i ispod svojih pultova, sada je vrijeme. Uređaji za radne površine proizvode i emitiraju manje topline od rerne.

Upotrebite ekspres lonac za kuvanje žitarica i pasulja. Vaš blender će vam postati najbolji prijatelj kad shvatite da u njemu možete napraviti više od sokova i smutija. Napravite maslace od orašastih plodova, hladne supe, veganske sireve, biljna mleka, pa čak i deserte – sve pritiskom jednog dugmenceta.

7. Pripremajte hranu na otvorenom

Ako ne možete da podnesete vrućinu, izađite iz kuhinje i kuhajte napolju. Zapalite roštilj i napravite povrće s grila, veganske pljeskavice i kobasice, pa čak i picu s roštilja.

Čak i ako nemate dvorište, možete kupiti mali stolni roštilj i staviti ga na terasu.

Ne propustite