Na današnji dan 1954. godine: SSSR izvodi tajni nuklearni test na području Južnog Urala

Na današnji dan 1954. godine: SSSR izvodi tajni nuklearni test na području Južnog Urala
Armija od oko 45.000 vojnika je marširala kroz područje oko epicentra nedugo nakon same nuklearne eksplozije.

Nuklearni test Totskoye (kako su ga istoričari nazvali prema selu u čijem se području desio) izvela je Sovjetska armija kako bi provjerila svoju borbenu sposobnost tokom eventualnog nuklearnog rata. Kodni naziv testa je bio "Snježna grudva" i podrazumijevao je vazdušnu detonaciju nuklearne bombe RDS-4 čija je jačina bila jednaka zajedničkoj jačini atomskih bombi koje su Amerikanci bacili na Hirošimu i Nagasaki.

bomba1

Cilj operacije je bilo uvježbavanje proboja neprijateljskih utvrđenih linija korištenjem nuklearnog oružja. Armija od oko 45.000 vojnika je marširala kroz područje oko epicentra nedugo nakon same nuklearne eksplozije. Vojnicima nisu bila data nikakva zaštitna sredstva. Operacijom je komandovao maršal Georgij Žukov koji je eksploziju posmatrao iz podzemnog nuklearnog bunkera.

bomba3

Hiljade ljudi koji su bili izloženi djelovanju radijacije su nakon svega potražili pomoć u regionalnoj bolnici. Mnogi od njih su kasnije shvatili da su njihovi medicinski kartoni sa istorijom bolesti - nestali iz pomenute bolnice. Čak i danas ova stvar je pod strogom kontrolom ruske federacije, a mnogi vojnici koji su učestvovali u svemu nikada nisu ni saznali kakva je tačno vojna operacija bila u pitanju.  

Dan 14. septembar se u Rusiji smatra trenutkom stvaranja državnog nuklearnog štita.

Ne propustite