Na današnji dan 1940. godine: Italija izvršila invaziju na Egipat

Na današnji dan 1940. godine: Italija izvršila invaziju na Egipat
Mussolinijeve snage prelaze Libijsku granicu i ulaze u Egipat te postižu ono što je Duče nazvao "slavom" koju je Italija tražila tri stoljeća.

Italija je okupirala Libiju još 1912. godine dajući svojoj akciji naziv "ekonomska ekspanzija". Na taj način, do početka Drugog svjetskog rata, Italija je već uživala višegodišnje prisustvo u Sjevernoj Africi a Mussolini je počeo sanjati o tome da tu teritoriju dodatno proširi na one dijelove koji su nekada davno bili dio Rimskog carstva. Njegova glavna želja je bio Egipat.

egipat1

Ali u Egiptu su već bile stacionirane britanske trupe koje su prema ugovoru iz 1936. bile zadužene da štite Suecki kanal te baze Kraljevske mornarice u gradovima Alexandria i Port Said. Mussolini je odbio Hitlerov prijedlog da mu ovaj sa svojim snagama pomogne pri invaziji, želeći da Italija postane jedina dominantna sila na području Mediterana.

egipat

Mussolini je smatrao kako su britanske trupe u Egiptu "ranjive" te je svojim generalima obznanio namjere vezane za Egipat. Naišao je na neslaganje, prije svega generala Rodolfo Grazianija, ujedno i upravitelja nad još jednom italijanskom kolonijom Etiopijom. General je smatrao da italijanske trupe nisu dovoljno snažne da pokrenu ofanzivu preko pustinje, te da su priče o nadmoći italijanskog vazduhoplovstva na Mediteranu ipak samo - propagandnog karaktera. 

Ali Mussolini kao pravi diktator ignorisao je ova protivljenja te je naredio Grazianiju da krene na Egipat. Bila je to odluka koja je pobila izreku "Rat je previše bitan da bi ga se ostavilo samo generalima." 

Ne propustite