Košarac i Bošković: Otvoriti nova tržišta za bh. proizvode

Biznis
Košarac i Bošković: Otvoriti nova tržišta za bh. proizvode
-

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa novoimenovanim direktorom Ureda za veterinarstvo BiH Sašom Boškovićem o nizu aktuelnih pitanja u nadležnosti te upravne organizacije u sastavu Ministarstva.            

Košarac je naglasio da su zaštita domaće proizvodnje i plasman domaćih proizvoda na nova tržišta nulti prioritet u radu Ministarstva, pri čemu insistira na ravnopravnoj zastupljenosti i tretmanu kompanija iz oba entiteta.

- Intenzivno radimo na otvaranju evropskog tržišta sa 500 miliona potencijalnih potrošača za naše poljoprivredne proizvođače. Prioritet je mogućnost izvoza crvenog mesa i konzumnih jaja u EU, kao i odobravanje transporta žive stoke kroz EU na tržište trećih zemalja - rekao je Košarac.

Bošković je informisao ministra da je upitnik za izvoz proizvoda ribarstva u EU u fazi popunjavanja, te da će taj proces biti završen do 12. augusta ove godine, kada je rok za njegovu dostavu.

Košarac je ocijenio da tržišta Rusije, Kine, Malezije, Izraela, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije predstavljaju izuzetnu priliku i dodatni poticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta, posebno kada je riječ o izvozu crvenog i mesa peradi, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda.

- S tim u vezi, u fokusu moje predstojeće posjete Rusiji biće pitanje kako ubrzati procedure i aktivnosti na izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda, crvenog i mesa peradi, te ribe na rusko tržište - najavio je Košarac.

On je informisao sagovornika da na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima, u potpunosti provodi politiku usaglašavanja i koordinacije sa resornim entitetskim ministarstvima, te izrazio očekivanje da će isti model primjenjivati i Kancelarija za veterinarstvo BiH u predstojećem periodu.

- Smatram da sve institucije moraju biti servis privredi i zbog toga zahtijevam punu mobilnost. Nažalost, svjedoci smo da predstavnici nadležnih institucija u Federaciji BiH koče određene procese, poput izvoza konzumnih jaja na evropsko tržište. Nedopustivo je da više od godinu dana čekamo da nam dostave popis farmi i izvještaje o provedenoj kontroli salmonele, što je uslov za izradu programa kontrole salmonele. To zahtijeva EU u procesu odobravanja izvoza konzumnih jaja. Republika Srpska je odradila svoj dio posla - naglasio je Košarac.   

Sagovornici su ukazali na potrebu izrade novog zakon o veterinarstvu, a razgovarano je i o postupku obilježavanja životinja, kao i nabavci vakcina protiv bruceloze i ušnih markica.

Košarac se posebno osvrnuo na rad veterinarskih graničnih inspektora, upozorivši da oni svoj posao moraju obavljati na zakonit način.

- Činjenica je da su zabilježene određene nepravilnosti i da se vode sudski postupci protiv pojedinih veterinarskih inspektora. Insistiram na zakonitom postupanju i savjesnom radu veterinarskih inspektora, a sve uočene nepravilnosti moraju biti sankcionisane u skladu sa zakonom - poručio je Košarac.

Izrazio je nadu da će dosadašnja saradnja Ministarstva i Ureda za veterinarstvo BiH biti nastavljena i tokom mandata novoimenovanog direktora Boškovića, kojem je poželio uspjeh u radu, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ne propustite