Na današnji dan 1683. godine: Završena opsada Beča od strane Osmanskog carstva

Na današnji dan 1683. godine: Završena opsada Beča od strane Osmanskog carstva
Opsada Beča ili Druga bitka kod Beča naziv je za događaj koji se odvijao u razdoblju od 14. srpnja do 12. rujna 1683.

Opsada Beča ili Druga bitka kod Beča naziv je za događaj koji se odvijao u razdoblju od 14. jula do 12. septembra 1683. kada je vojska Osmanskog Carstva izvršila opsadu Beča, glavnog grada Habsburške Monarhije. Opsada je okončana bitkom kojom je prekinuto napredovanje Osmanskog Carstva u Evropi a koja je označila početak političke hegemonije Habsburgovaca u središnjoj Evropi.

opsada2

Iako je opsada krenula povoljno po Osmanlije, koje je predvodio veliki vezir Kara Mustafa, ubrzo je Habsburgovcima sa sjevera stigla odlučujuća pomoć iz Poljsko-Litavske Unije. Poljski kralj Jan III. Sobjeski došao je sa svojom vojskom od 37.000 ljudi i pomogao Leopoldovom zapovjedniku von Starhembergu, koji je već raspolagao sa otprilike dvostruko tolikim brojem vojnika. Sam sukob, iako je opsada trajala otprilike 2 mjeseca, zbio se 12. septembra 1683. kada je vojska Jana Sobjeskog, ujedinjena sa habsburškom vojskom, porazila vojsku Kare Mustafe i tako natjerala velikog vezira na bijeg. Prilikom bijega, Kara Mustafa je ostavio sav dotadašnji ratni plijen i pobjegao u Beograd. 

Kada je sultan Mehmed IV. saznao, preko beogradskog paše, da je bitka izgubljena, toliko se razbjesnio da je tom istom paši naredio sa mu pošalje glavu Kare Mustafe. Kara Mustafa je pogubljen 25. decembra 1683., a njegova glava je, kako je i naređeno, prezentirana sultanu Mehmedu IV.

opsada3

Nakon ove pobjede dolazi, uz posredovanje pape Inocenta XI., do osnivanja Svete lige između Habsburške monarhije, Mletačke Republike i Poljsko-Litavske Unije, kao organizacije zadužene za daljnju borbu protiv Osmanlija.

Nakon ove bitke počinje Dugi bečki rat (1683. - 1699.) koji će biti obilježen slabošću i brojnim porazima Osmanskog Carstva, te oslobodilačkim pohodima Eugena Savojskoga. Rat je konačno završio potpisivanjem mira u Srijemskim Karlovcima 1699. i širenjem granica Monarhije na dotadašnje teritorije Carstva.

Ne propustite