Na današnji dan 1913. godine: Rođen proslavljeni američki atletičar Jesse Owens

Na današnji dan 1913. godine: Rođen proslavljeni američki atletičar Jesse Owens
Osvajio je četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. Njegov trijumf naljutio je Adolfa Hitlera, koji je napustio počasnu ložu kako bi izbjegao da se rukuje s njim zato što je crnac.

James Cleveland "Jesse" Owens je bio američki atletičar, koji je ostao upamćen po svom četverostrukom trijumfu na Olimpijskim igrama u Berlinu, 1936. godine,što mu je donijelo status prve zvijezde igara.

jesse2
Njegov dotadašnji sportski put, a naročito veliki uspjeh na berlinskim Igrama 1936, koji je izazvao snažne političke konotacije i to pred početak Drugog svjetskog rata, stvorili su od ovog velikog sportiste, mit.

jesse3

On je postao simbol prkosa nacizmu i simbol borbe protiv rasizma, sa kojim se suočavao na svakom koraku. Tokom studiranja kada je putovao sa svojom koledž ekipom morao je da putuje u vagonima i spava u hotelima koji su bili samo za crnce. Nije organizovan prijem u njegovu čast u Bijeloj kući, a nije dobio čak ni telegram podrške od američkog predsjednika što je svojevrsna tradicija kojom se odaje počast američkim sportistima, osvajačima medalja na važnim takmičenjima. Atletski savez je organizovao prijem u njegovu čast u jednom hotelu, ali je Džesi do sale u kojoj je prijem održan morao da ode teretnim liftom jer normalni lift bio samo za bijelce.

jesse1
Umro je s nepunih 67 godina, od raka pluća, 31. marta 1980. u Tusonu, Arizona, a sahranjen je u Čikagu, u saveznoj državi Ilinois.

Ne propustite