BOJITE SE DA SU VAM NAMIRNICE PUNE PESTICIDA? Evo na koji ih način trebate oprati prije konzumiranja

Kiosk
BOJITE SE DA SU VAM NAMIRNICE PUNE PESTICIDA? Evo na koji ih način trebate oprati prije konzumiranja
Bakterije i nečistoće se na voću i povrću mogu nagomilati tijekom transporta pa ih je prije konzumiranja potrebno temeljito očistiti.

Svake godine američka Environmental Working Group (EWG) objavljuje podatke o namirnicama zagađenima pesticidima i drugim toksinima. Među najzagađenijima su jagode, špinat, kelj, nektarine, jabuke, grožđe i trešnje, breskve, a iza njih su kruške. Zadnja tri mjesta zauzimaju paprike, celer i rajčica.

“Prema analizama koje mi redovito provodimo u laboratoriju, moram istaknuti da su namirnice u Hrvatskoj prilično sigurne i sve doze pesticida na njima su u dopuštenim granicama.

dxawua0x4aagmbh

No kad je riječ o tome u kojem voću i povrću ih ima najviše, na prvom mjestu su jagoda te voće ili povrće koje se uzgaja u vrlo kratkom vremenskom roku. Tu su jabuke, kruške, pa i citrusi”, rekla je za 24sata dr. sc. Gordana Jurak, dipl. ing. sig. i voditeljica Laboratorija za pesticide u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Bakterije i nečistoće se na voću i povrću mogu nagomilati tijekom transporta pa ih je prije konzumiranja potrebno temeljito očistiti.

“Prije svega bih preporučila da jedemo sezonsko voće i povrće, jer ako je riječ o uvoznim namirnicama, njih se mora dodatno tretirati kako bi uopće opstale tijekom prijevoza.

Hrvatska je članica EU i točno je propisano kako se nadzire stanje, imamo redoviti monitoring i planski se za analizu uzima različito voće i povrće. Ako se slučajno naiđe na uzorak u kojem pesticidi prelaze dozvoljenu granicu, on se povlači s tržišta”, kaže dr. Jurak.

Dodaje kako u dozvoljenim granicama, pesticidi nisu štetni za ljude te da se posebno nadzire uvoz voća i povrća iz onih zemalja koji nemaju zakone i regulative.

Stručnjaci ističu kako je prije diranja namirnica potrebno oprati ruke kako se s njih ne bi prenosile bakterije. Voće i povrće potrebno je oprati nježno trljajući ih nekoliko minuta pod mlazom hladne vode.

Ostaviti u hladnoj vodi najmanje pet minuta
Zeleno lisnato povrće najbolje je oprati umakanjem u hladnu vodu i tako ostaviti najmanje pet minuta, a potom ga oprati mlazom hlade vode. Bakterije će iz dijela namirnica nestati i tijekom termičke obrade.

Jagode, maline i bobičasto voće najbolje je jesti svježe.Stručnjaci savjetuju da takvo voće treba najmanje 20 minuta namakati u bijelom alkoholnom octu koji ima antimikrobna svojstva. Nakon toga potrebno ga je isprati pod hladnom vodom i uroniti u otopinu sode bikarbone i vode.

“Postoje istraživanja koja su pokazala da pomaže i slana otopina, odnosno potapanje namirnica u slane otopine, no najbolji način je pranje namirnica u hladnoj tekućoj vodi.

Usto, preporučljivo je i guljenje kore te termičke obrade kao što su pasterizacija, blanširanje, kuhanje, parenje.

Također, razinu ostataka pesticida će umanjiti i sušenje te dehidracija kao i zamrzavanje koje usporava kemijske reakcije”, kazala je za 24sata dipl. ing. prehr. tehn. Dubravka Marija Kreković iz HZJZ-a.

U Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu (HAPIH) kažu da se razina toksina smanjuje guljenjem, kuhanjem i cijeđenjem.

Ne propustite