Facebook čini tinejdžere depresivnim i anksioznim

Magazin
Facebook čini tinejdžere depresivnim i anksioznim
U nedavnoj studiji, otkriveno je da pritisak dostupnosti 24/7 na društvenim mrežama može prouzrokovati depresiju i anksioznost kod tinejdžera, kao i nesanicu.

U nedavnoj studiji, otkriveno je da pritisak dostupnosti 24/7 na društvenim mrežama može prouzrokovati depresiju i anksioznost kod tinejdžera.

Istraživači sa Univerziteta u Glasgowu su ispitali 467 tinejdžera o navikama na društvenim mrežama. Nakon toga mjereni su kvalitet sna, anksioznost, depresija i samopouzdanje među učesnicima.

Rezultati ukazuju na to da su generalna i noćna aktivnost na društvenim mrežama povezane sa višim nivoom anksioznosti i depresije, nižim samopouzdanjem i lošijim kvalitetom sna.

Vođa istraživanja, dr. Cleland, je rekao: "Adolescencija može biti period povišene ranjivosti što je podložan teren za depresiju i anksioznost. Loš kvalitet sna također može doprinijeti. Važno je da shvatimo kako društveni mediji djeluju u vezi s tim.

"Rezultati istraživanja ukazuju na povezanost između društvenih medija i ljudskog blagostanja, naročito tokom adolescencije, ali uzroci su još uvijek nepoznati".

Oni koji imaju povećanu aktivnost na društvenim medijima tokom noći su "naročito pogođeni", tvrdi dr. Woods, "što znači da moramo misliti o tome kako naša djeca koriste društvene medije, te kada je vrijeme za isključivanje."

Ranije ove godine, studija Pew istražičkog centra je otkrila da je skoro četvrtina tinejdžera "skoro konstantno" online.

Ne propustite