Evo zašto je JAKO VAŽNO da očistite klimu pred ljeto: Ako to ne uradite, DVIJE POSLJEDICE SU NEIZBJEŽNE

Sve za dom
Evo zašto je JAKO VAŽNO da očistite klimu pred ljeto: Ako to ne uradite, DVIJE POSLJEDICE SU NEIZBJEŽNE
-

Ukoliko želite da vas vaš klima uređaj u vrelim ljetnim danima dobro radi, pravo je vrijeme da uradite servis.

Nipošto ne čekajte da klima lošije hladi ili grije ili da ispušta neprijatan miris. Savjetuje se što češće čišćenje klime, tako da se čak i garancija na uređajima uslovljava godišnjim servisom.

Vlažna, prljava i tamna mesta unutar klime pogoduju razmnožavanju bakterija, plijesni i gljivica. Zbog toga je svake godine, osim redovnog pranja filtera, potrebno uraditi i godišnji servis, prilikom kog se kompletno očisti i dezinfikuje spoljašnja i unutrašnja jedinica.

Redovnim čišćenjem filtera produžićete vijek trajanja uređaja, a to će vam oduzeti svega desetak minuta.

Filtere potopite u mlaku vodu i ostavite ih da odstoje oko pola sata, a potom ih isperite, prosušite i vratite na unutrašnju jedinicu. U vodu možete dodati i neko sredstvo za dezinfekciju. A ako su filteri mnogo prljavi, slobodno uzmite sunđer i laganim pokretima prelazite preko njih.

Jednako je važno i da je spoljna jedinica uređaja čista. Vodite računa da se u nju nije zaglavilo lišće ili grane, koji bi ometali normalan rad klime.

Ukoliko bar jedanput godišnje ne očistite klimu, trošiće više električne energije, a ujedno će biti i rasadnik bakterija u prostoriji.

Koliko košta servisiranje klime

Majstori naplaćuju servisiranje klime od 50 do 80 KM.

A za taj novac možete da dobijete čišćenje filtera, turbina, izmijenjivača, prvo sa određenom tečnošću, pa onda sa sprejom za dezinfekciju.

Te proizvode možete da kupite i u slobodnoj prodaji i kreću se od 10 KM, pa na više.

U sezoni kada klimu najviše koristite, dovoljno je da jednom mjesečno ovim sprejom poprskate filtere.

(Novi.ba/Žena Blic)

Ne propustite