Na današnji dan 1971. godine: Umro nekada prvi čovjek SSSR-a Nikita Hruščov

Na današnji dan 1971. godine: Umro nekada prvi čovjek SSSR-a Nikita Hruščov
Delegate na 20. partijskom kongresu, 23. februara, 1956 je šokirao, svojim čuvenim "Tajnim govorom"

Bio je vođa Sovjetskog Saveza nakon smrti Josifa Staljina, prvi sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza (KPSS) od 1953. do 1964. i premijer od 1958. do 1964.

Nakon smrti Josifa Staljina 1953. došlo je do borbe oko vlasti između različitih frakcija u partiji.

hru2
Hruščov je pobjedio, te postao partijski vođa 7. septembra iste godine, dok je njegov glavni rival, Lavrentij Berija, likvidiran krajem iste godine.
 
Pratio je reformski kurs, a delegate na 20. partijskom kongresu, 23. februara, 1956 je šokirao, svojim čuvenim "Tajnim govorom" u kome je nedvosmisleno odbacio kult ličnosti koji je okruživao Staljina, te ga je uz to optužio i za zločine počinjene tokom Velikih čistki. Ovo je praktično otuđilo Hruščova od konzervativnijih elemenata u partiji, ali je on uspio da pobjedi ono šta je nazvao Antipartijskom grupom nakon što nisu uspjeli da ga otjeraju sa vlasti 1957. godine.

hru5
 
Potpisao je sa Josipom Brozom Titom 1955. Beogradsku i 1956. Moskovsku deklaraciju, kojima su normalizovani odnosi Jugoslavije i SSSR-a poslije perioda Informbiroa.
 
Hruščov je zamenio Georgija Maljenkova na mjestu premijera 1958. godine, i ustoličio se kao neprikosnoveni vođa i partije i države. Postao je Premijer Sovjetskog Saveza 27. marta 1958. godine. Zalagao se za reformu sovjetskog sistema, i počeo je da stavlja akcenat na proizvodnju potrošnih dobara umjesto teške industrije.

hru3
 
Tokom posjete Richarda Nixona Sovjetskom Savezu 1959. godine, Hruščov je učestvovao u onome šta je kasnije postalo poznato kao Kuhinjska debata. Hruščovljev novi stav prema zapadu kao rivalu umjesto kao zlom entitetu je otuđio SSSR od komunističke Kine.
 
Njegovi partijski rivali su ga razrješili na sastanku Centralnog komiteta 14. oktobra, 1964. Razrešenje je bilo umnogome zbog njegovog osobenjaštva i čudnih manira, koje je partija smatrala ogromnom brukom na međunarodnoj sceni.

hru4
Optužili su ga i za činjenje političkih grešaka, kao što je provociranje Kubanske raketne krize i dezorganizovanje sovjetske ekonomije, posebno u poljoprivrednom sektoru.
 
Nakon uklanjanja sa vlasti, Nikita Hruščov je proveo sedam godina u kućnom pritvoru. Umro je u svom domu u Moskvi, 11. septembra, 1971. u 77-oj godini.

Ne propustite