AKO IMATE OVAKVE ZAVJESE, ODMAH IH BACITE: I ne znate koliko su štetne - bukvalno vas TRUJU

Sve za dom
AKO IMATE OVAKVE ZAVJESE, ODMAH IH BACITE: I ne znate koliko su štetne - bukvalno vas TRUJU
-

Ako niste znali, zavjese koje imate u domu veoma lako mogu da se pretvore u veliki rizik po zdravlje!

Ako vaš stan ima prozore okrenute prema sunčanoj strani, onda vjerovatno imate teške drapere i tamne zavjese. Oni se štite da se sunce i vrelina usele u vaš dom.

Međutim, u nekim slučajevima ove zavese mogu da se od korisnih predmeta pretvore u veoma opasne koje uzrokuju zdravstvene probleme. Ovo se dešava kada su umjesto od prirodnih i kvalitetnih tkanina, napravljene od jeftinih sintetičkih materijala.

Koje zavjese su opasne?

Jeftine poliesterske zavjese i teški tamni draperi, koje su idealne kada prostorija treba da se zatamni, mogu da budu veoma opasne. 

Postoji čitav niz tkanina koje kada se zagrijavaju, ispuštaju  otrovne materije. Na primer, u proizvodnji nekih tamnih zavjesa, njihova površina, ona koju treba okrenuti prema prozoru, prekrivena je PVC plastikom. Kada se ovaj materijal dobro zagreje, može da osloboditi toksična jedinjenja poput polivinil hlorida i formaldehida (jedinjenja koja se primijenjuju u industriji plastičnih masa), koja mogu da oksidišu na u vazduhu unutar stana i štetna su kada se udišu. Isto se odnosi i na poliesterske zavjese. 

Kako izbjeći opasnost?

Ako već imate takve zavjese, pokušajte da smanjite njihovo izlaganje suncu. Na taj način ćete spriječiti da kada se ove tkanine zagriju, da oslobađaju opasne isparljive materije, piše Mondo.rs.

 

Ne propustite