Na današnji dan 1976. godine: Avionska nesreća pokraj Zagreba

Na današnji dan 1976. godine: Avionska nesreća pokraj Zagreba
Bila je ovo jedna od najvećih nesreća u svijetu, a do sudara dva aviona je došlo zbog greške kontrolora leta.

Avionska nesreća iznad Vrbovca pokraj Zagreba dogodila se 10. septembra 1976. godine. To je najveća i najteža avionska nesreća koja se dogodila u hrvatskom zračnom prostoru i jedna od većih u svijetu. Nesreća se dogodila kada se avion British Airwaysa Hawker Siddeley Trident 3B, na letu 476 s londonskog aerodroma Heathrow prema zračnoj luci Yeşilköy, Istanbul, sudario u zraku sa avionom Inex-Adria Avioprometa Douglasom DC-9 na letu 550 sa splitske zračne luke prema zračnoj luci Köln-Bonn (tadašnja Zapadna Njemačka). Nesreća se dogodila u 11:14 sati, a poginulo je svih 176 putnika i članova posade oba aviona.

avio3

Zagrebačka kontrola leta je taj dan imala manjak ljudi jer je jedan od kontrolora kasnio na posao. Gradimir Tasić je bio zadužen za prolaz aviona preko područja Zagreba. On je bio najmlađi kontrolor na dužnosti, a radio je svoju treću uzastopnu 12-satnu smjenu pri čemu nije imao svog pomoćnika.

avio2

Dva druga faktora su bila ključna za ovu katastrofu: avion British Airwaysa je letio prema Suncu te njegovi piloti nisu imali mogućnost da vide DC-9 koji je išao direktno prema njima, a sdruge strane, Tasić je sa pilotom Inex-Adrie razgovarao na hrvatskom pa britanski pilot nije imao ni najmanju naznaku o čemu razgovaraju. Lijevo krilo Inex-ovog DC-9 je direktno udarilo u cockpit britanskog aviona trenutno usmrtivši njegove pilote.Oba aviona su počela padati te su se srušila na udaljenosti od oko 5 km jedan od drugog, blizu mjesta Vrbovec nedaleko od Zagreba. 

Ne propustite