Na današnji dan 1981.godine: "Gernika" Pabla Picassa vraćena u Španiju

Na današnji dan 1981.godine: "Gernika" Pabla Picassa vraćena u Španiju
Po izričitoj želji Picassa, slika nije smjela da se vrati u Španiju, sve dok u njoj ne bude ...

Slika 'Guernica' Pabla Picassa iz 1937. godine je jedan od najpoznatijih antiratnih simbola. To je figurativna interpretacija bombardovanja Gernike, nekadašnje prijestonice Baska, u sjevernoj Španiji, za vrijeme španskog građanskog rata (1936-1939). Po izričitoj želji Picassa, slika nije smjela da se vrati u Španiju, sve dok u njoj ne bude uspostavljena demokratija.

guernica1

Čuvena slika bila je u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku, da bi 1981. godine, šest godina poslije Frankove smrti bila vraćena u Španiju. Danas se nalazi u Muzeju kraljice Sofije u Madridu.

Španski kulturni poslenici naručili su od Pabla Picassa da naslika veliko platno za paviljon Španske republike za svjetsku izložbu u Parizu, čije je otvaranje bilo predviđeno za ljeto 1937. godine. Picasso dugo nije imao inspiraciju. Bio je melanholičan, frustriran zbog problema u svom ličnom životu i nezadovoljan svojim radom.

guernica2
Slika je skoro lišena boja i sastoji se samo od nekoliko sivih tonova. Kolažna konstrukcija je data u ravnim "isječcima" ograničenim na crno, bijelo i sivo koji su naslagani jedan preko drugog. Na taj način se naglašava bol, patnja, stradanje.
 
Slika je prvi put je izložena u junu 1937. godine na Svjetskoj izložbi u Parizu. Izostavljanjem pojedinosti koje bi je dovele u vezu sa zlosrećnim baskijskim gradom, Pablo Picasso je značenje ove slike uzdigao do opšte osude ludila rata. Tako je slika postala proročanska vizija propasti - propasti koja čovječanstvu još više prijeti u ovo doba nuklearnih sila.

Ne propustite