Evo kako je albansko odlagalište oružja pretvoreno u "riblji grad"

Kiosk
Evo kako je albansko odlagalište oružja pretvoreno u "riblji grad"
.

U zamračenim tunelima nekad prepunim oružjem, sada se nalaze stotine plavih bačava napunjenih inćuna u litrama salamure, što je nadrealna promjena od prošlosti hladnog rata u Albaniji.

Freske, statue, arhitektonske neobičnosti i historijske relikvije pozdravljaju posjetioce Ribljeg grada, kompleksa ušuškanog u brda u Labinot-Fusheu 60 kilometara južno od glavnog grada Tirane.

U prostranom kompleksu nalaze se i vrtić, dječje igralište, kino, prostor sa finim restoranima i kula od 50 metara zvana "pileće ostrvo".

Negdje u svemu tome postoji pogon za preradu morskih plodova koji zapošljava oko 1.500 ljudi, većinom žena koje nevjerovatnom brzinom prebiru inćune od škampa i fileta, prije nego što ih strpaju u kutije, staklenke i vreće za izvoz.

"Na ovim mjestima nije bilo ništa osim ruševina, izgledalo je poput Hirošime nakon bombe", kaže vlasnik Gjergj Luca, koji je sagradio svoj grad na ruševinama baze, ali je sačuvao tunele.

Izgradio ih je komunistički diktator Enver Hoxha čija ga je paranoja dovela do izolacije zemlje čak i od komunističkih drugova u Moskvi, Pekingu i bivšoj Jugoslaviji.
 

Ne propustite