Na današnji dan 1493. godine: Odigrala se Krbavska bitka

Na današnji dan 1493. godine: Odigrala se Krbavska bitka
Krbavska bitka prekretnica je povijesnih događanja hrvatskog naroda.

Odigrala se na Krbavskom polju u Lici (Krbavi), u kojoj je bosanski sandžak-beg Hadum Jakub-paša porazio hrvatsku feudalnu vojsku pod zapovjedništvom bana Emerika Derenčina. Po mnogim autorima se ova bitka smatra početkom Stogodišnjeg rata Hrvatskog Kraljevstva i Osmanskog Carstva.

Bitka je počela 9. septembra 1493 g. u 9 sati. Vještim vojnim manevrima i zasjedama, iako malobrojnija, turska vojska je dovela hrvatske snage u okruženje između rijeke Krbave i turskih snaga. Raspad hrvatske vojske označila je pogibija kneza Ivana Frankopana i zarobljavanje bana Derenčina. Ostatak vojske je posječen ili zarobljen, a dio se utopio u rijeci.

krbava1

Krbavska bitka na mnoge načine predstavlja prekretnicu, kraj jednoga i početak novog doba. Ona je bila posljednji pokušaj bosanskog ili hrvatskog plemstva da se samostalno, bez pomoći ugarskog ili nekog drugog stranog vladara odupru Turcima. Nedvojbeno jest da hrvatsko plemstvo poslije Krbavske bitke, slabo i osiromašeno, više nije bilo sposobno pružiti jači otpor, a da je Turcima stvoren prostor za daljnja napredovanja preko Like ka Evropi.

Krbavska bitka bila je na neki način uvod u Mohačku bitku, u kojoj je poginuo kralj Ludovik II. Jagelović, te ulazak Hrvatske u sastav Habsburške monarhije, čime je neposredno određena i budućnost hrvatskog naroda dugi niz stoljeća.

Ne propustite