SVAKI RODITELJ PRAVI OVU GREŠKU, ZATO VAS DJECA NE SLUŠAJU: Psiholog otkrio TRIK, evo šta trebate reći djetetu!

Kiosk
SVAKI RODITELJ PRAVI OVU GREŠKU, ZATO VAS DJECA NE SLUŠAJU: Psiholog otkrio TRIK, evo šta trebate reći djetetu!
Za danas smo vam pripremili nekoliko savjeta psihologa, koji će vam pomoći da vaša djeca budu puna samopouzdanja i neovisnija o vama kada porastu.

Za danas smo vam pripremili nekoliko savjeta psihologa, koji će vam pomoći da vaša djeca budu puna samopouzdanja i neovisnija o vama kada porastu.

1. NE RADITE ZA NJIH STVARI

1

U nekim situacijama možda ste u žurbi i jednostavnije je učiniti stvari umjesto da čekate da ih vaša djeca učine. Ali, ova vrsta ponašanja može dugoročno imati negativne posljedice za razvoj dječje neovisnosti. Djeca uče radeći i griješeći, pa je vrlo važno dati im priliku da rade stvari za sebe i ne uskraćivati im ove trenutke učenja. 

2. SLAVITE DNEVNA POSTIGNUĆA

2

Može se dogoditi da smo toliko udubljeni u svoje svakodnevne aktivnosti da izgubimo iz vida postignuća svoje djece. Važno je imati na umu da najmlađi članovi naše porodice trebaju našu pažnju i priznanje svaki put kad ostvare neki cilj. Ne govorimo o ogromnim postignućima, poput pobjede na nogometnom turniru, govorimo o manjim postignućima, poput samostalnog završetka domaće zadaće ili pravilnog pranja zubi. Ako budemo tu da slavimo taj napredak, pomoći ćemo im da poboljšaju samopoštovanje.

3. NEKA DONESU NEKE MALE ODLUKE

3

Donošenje odluka jedna je od najvažnijih vještina koju djeca trebaju steći da bi postali zrele, zdrave odrasle osobe.  Na primjer, ako idete u trgovinu s trogodišnjakom koji želi da im kupite sve poslastice, mogli biste im reći da ne mogu dobiti sve, ali da imaju izbor slatkiša, soka, ili grickalice.

Još jedna dobra ideja za poticanje donošenja odluka kod naše djece jest prepustiti im da odaberu odjeću koju žele nositi. To će im pomoći da izgrade samopoštovanje, izraze svoje mišljenje i olakšaju vam posao.

4. NAUČITE IH KAKO DA URADE NEŠTO

4be85e5846a74858135c7fdd84

Vi ste prvi učitelj svoje djece, pa ako želite da izvrše određeni zadatak, trebali biste ih naučiti kako to da urade. U suprotnom, mogu biti frustrirani jednostavno zato što ne znaju kako nešto da urade. Prvo im recite što moraju učiniti. Drugo, pokažite im kako se to radi. I treće, prođite kroz to korak po korak. Općenito, djeca puno lakše uče ako vide kako odrasli rade. 

I NA KRAJU

Ponudite im mogućnost izbora kako bi mogli odlučiti šta žele raditi

538c495c5eb71388fa51637a94

Prema docentu Angie T. Cranor, davanje djetetu izbora pomoći će u zadovoljenju njegove potrebe da se osjeća pod kontrolom. Dakle, ako djeca moraju pokupiti igračke, a zatim oprati zube, pitajte ih šta prvo žele uraditi.

Ne propustite