NEŠTO OVAKVO NIKAD NISTE PROBALi, BUKVALNO SE TOPI U USTIMA: 16 miliona ljudi oduševljeno receptom za krompir s mesom

Kiosk
NEŠTO OVAKVO NIKAD NISTE PROBALi, BUKVALNO SE TOPI U USTIMA: 16 miliona ljudi oduševljeno receptom za krompir s mesom
.

Kombinacija mesa i krompira je najomiljenija svuda u svijetu. Pire sa šniclama, zapečena butkica sa krompirom u rerni, pomfrit i ćuftice... kombinacija je bezbroj, a sve su jednako ukusne.

Ali ovakvu garantujemo da niste probali. Prvi put kad okusite ovaj nevjerovatno slasan specijalitet, stalno ćete ga željeti!

Sastojci:

Ćufte:

150 g svežeg kupusa
50g mljevene junetine
2 čena bijelog luka
1 glavica crnog luka
50 g brašna
8 g soli
po 1 kašika začina (biber, kumin, aleva paprika, majčina dušica)
2 kašike svježe isjeckanog peršuna
30 ml ulja
2 jajeta


Fil:

5 krompira
50 g čedar sira
30 ml mlijeka
4 g soli
1 kašika isjeckane nane
1 kašika bosiljka


Preliv:

60 g paradajz paste
3 dl ključale vode
100 g čedar sira
malo isjeckanog svježeg peršuna
Priprema:

Krompire u ljusci dobro oprati, pa staviti u ključalu vodu u kuhati dok ne omekšaju. Kupus isjeći na najtanje trake, pa pomiješati sa mlijevenim mesom, narendanim bijelim lukom. Dodati usitnjen crni luk i brašno, a zatim i začine. Zaliti uljem i dobro umijesiti da se dobije kompaktna smjesa. Dodati jaja i još jednom premjesiti. Vatrostalnu posudu obložiti alu folijom i nauljiti. Vaditi rukom veće komade smjese, pa oblikovati u valjuške i ređati u pleh. U sredini svakog komada mesa rukama napraviti udubljenje. Peći i rerni zagrejanoj na 220 stepeni C, otprilike 30-35 minuta.


Bareni krompir dobro usitniti, pa mu dodati čedar sir, mlijeko, so i začine. Sve dobro umijesiti da se dobije kompaktna smjesa, pa vaditi rukom i oblikovati valjuške, kao sa mesom.

Valjuške od krompira stavljati u udubljenja u mesu. Paradajz pastu razmutiti u vodi pa preliti ćufte sa krompirom. Preko posuti narendan čedar i peći u rerni zagrijanoj na 220 stepeni C oko pola sata. Kad je gotovo, preko posuti isjeckanim peršunom.

Ne propustite