BOSANKA OTKRILA TRIK ZA POČENIKE! Ovako vam jufka NIKADA NEĆE PUCATI, IDE TAKO LAKO

Kiosk
BOSANKA OTKRILA TRIK ZA POČENIKE! Ovako vam jufka NIKADA NEĆE PUCATI, IDE TAKO LAKO
.

Često se domaćice pitaju kako se pravi tijesto za pitu, štrudl, burek, zeljanicu, sirnicu ili krumpirušu.. Stara bosanska izreka „Kakva jufka, takva i pita!“ sve govori... Okus pite s pravim domaćim, rukom razvijanim korama ne može se usporediti s niti jednim kupovnim. Iako, tko nije izbirljiv i jako voli pite, kupovna ili domaća, svejedno je, samo da je pita... 

Mnogi misle da je razvijanje kora nauka, ali to je samo praksa. Kad nam netko pokaže, kad napravimo sami par puta, sve ostalo je pjesmica... Nemojte se bojati da će pucati, samo polako i pažljivo, malo po malo... i neće pucati.

b2-medium
SASTOJCI:

TIJESTO:
600 gr glatkog brašna
360 ml vode
1 žličica soli
brašno za posipanje stoljnjaka

NADJEV: (možete po želji)
300 gr sira
1 jaje
1 žlica šećera
OSTALO:
ulje po potrebi
 

KORE ZA PITU KORAK PO KORAK
1. U zdjelu dodajte 300 gr brašna.

2. Napravite udubinu u sredini i dodajte ½ žličice soli i 180 ml vode toplije. Voda može biti vrućkasta, ali da ne peče prste.

3. Rukom mijesite tijesto, primijetit ćete kako se tijesto odvaja od prstiju i zdjele.

4. Tijesto mijesite dugo, (dok vas ruka ne zaboli), to je bitan dio.

5. U tanjur ulijte malo ulja, stavite tijesto, prelijte uljem, uvaljajte tijesto u ulje i pokrijte prozirnom folijom.

6. Ostavite tijesto da odmori 1 sat.

7. Ponovite postupak pripreme tijesta sa preostalim sastojcima.

8. Na radnu površinu postavite stoljnjak. Inače ja imam stoljnjak koji koristim samo za razvlačenje tijesta. Pobrašnite stoljnjak.
 
9. Pomoću vanjske strane šake-ruke u zraku razvlačite tijesto. S obzirom da je tijesto već pouljeno, lijepo će se razvlačiti.


10. Kada procijenite da ste ga dovoljno razvukli, postavite tijesto na pobrašnjen stoljnjak.

11. Krajeve tijesta lagano povlačite prstima, samo polako.

 
12. Kada tijesto počne prelaziti rub stola, možete ruke podvlačiti ispod tijesta i jagodicama lagano povlačiti od sredine prema vanjskom dijelu. Tako ćete tijesto dodatno razvući i stanjiti.

13. Na kraju okrajke uklonite.


14. Višak ulja koji je ostao u tanjuru prstima rasporedite po tijestu, poprskajte.

15. Nadjev koji ste sjedinili prstima rasporedite po tijestu. Nije potrebno pretjerivati sa nadjevom, gledajte da ga ima po cijeloj dužini tijesta. Pola nadjeva ostavite za drugo tijesto, koje ćete razvući.

16. Jednu stranu stoljnjaka podignite zajedno sa tijestom, te ga prebacite na tijesto preko nadjeva i srolajte jednu stranu do pola stola.

17. Na isti način srolajte i drugu stanu do pola stola.

18. Rezačem za pizzu prerežite sredinu koja spaja dvije role.

19. Jednu rolu uvijte u oblik puževe kućice i postavite na masni papir u tepsiju od pećnice, na sredinu.

20. Drugi dio srolanog tijesta obavijte oko tijesta u tepsiji.

21. Ponovite postupak sa drugom lopticom tijesta, razvucite i nadjenite.

22. Obje dobivene role obavijte oko tijesta u tepsiji.

23. Premažite uljem.

24. Pitu pecite na 200 stupnjeva dok lijepo ne porumeni oko 30-35 minuta.

25. Čim izvadite iz pećnice pitu odmah premažite uljem.
26. Po želji svaku rolu tijesta možete zasebno uvijati i slagati u tepsiju jedno pored drugoga.
 

Ne propustite