POSADITE JE NA TERASI I CIJELA KUĆA ĆE VAM MIRISATI: "Frajla" koja cvjeta samo noću se lako održava, a svi je obožavaju

Kiosk
POSADITE JE NA TERASI I CIJELA KUĆA ĆE VAM MIRISATI: "Frajla" koja cvjeta samo noću se lako održava, a svi je obožavaju
.

Jedna od najljepših i najpopularnijih ljetnjih ukrasnih biljaka, cvijet noćna frajla, ne samo da plijeni izgledom već će i vam zamirisati cijelu kuću.

Pripada rodu kupusnjača, a ono po čemu je svi znaju jeste neobična sposobnost da cvjeta isključivo noću, karakteristika po kojoj je i dobila ime. U narodu je poznata i pod nazivima noćurak i ljubičina.

Noćna frajla, odnosno "matthiola bicornis" kako je njen latinski naziv, cvjeta u kasno proljeće i rano ljeto, vrlo lako se održava a potrebno joj je mnogo sunčeve svjetlosti.

95174437-2523106127928475-7086487126895755264-n

Karakterišu je sitni ljubičasti, bijeli i roze cvjetovi koji se otvaraju noću, i pružaju nevjerovatno opojan miris koji se zadržava tokom cijelog dana. 

Kako posaditi noćnu frajlu?

Ovaj cvijet može da se sadi u žardinjerama, saksijama, na terasi ali i u zatvorenom, mada bolje uspijeva kada je napolju. Razmnožava se semenom, a zahtjeva rastresitu baptensku zemlju, najbolje obogaćenu humusom.

U isto mjesto u zemlji udenite dvije sjemenke, a sljedeće ćete postaviti na razmaku od 30 cm, što je razmak koji je neophodan biljci da lijepo se razvije. Potrebno je da bude na osvjetljenom mjestu, jer obožava sunce. Zaliva se umjereno, a kada je toplije onda obilatije. 

Ne propustite