Da li ste se ikada pitali zašto su šahtovi okrugli? Odgovor je jednostavan!

Kiosk
Da li ste se ikada pitali zašto su šahtovi okrugli? Odgovor je jednostavan!
.

Vjerojatno se nikada niste zapitali zašto je otvor za šahtove okrugao. A odgovor je vrlo jednostavan, Zato da ne bi upali u rupu kada se otvaraju. 

Poklopac u obliku kvadrata ili pravougaonika mogao bi upasti u rupu po dijagonali, dok okrugli poklopac, ne može. Ova konfiguracija ima nekoliko prednosti. Ranije su se izrađivali različitih oblika. 

Mogu biti kvadratni, pravougaoni, ovalni, pa čak i trokutasti da bi označili smjer toka vode. Međutim, okrugli oblik poklopac bio je najprikladniji. Također, lakše je otvoriti okrugli poklopac, tako da će tačka primjene sile bilo gdje na krugu biti ista. Može se valjati stavljanjem na rub. U proizvodnji takvog dizajna je ekonomičniji.

 Okrugli oblik poklopac manje je podložan potonuću. Može podnijeti teška opterećenja iste debljine. U proizvodnji okruglih odljevaka daju se manji postotak braka (školjke, pore, šupljine). Osnove i poklopci šahtova za kritične kanalizacijske šahtove najčešće su izrađeni od lijevanog željeza. 

Ovaj materijal ima čvrstoću, koja omogućava da se izdrže velika opterećenja i otpornost na koroziju za dugi vijek trajanja. Težina konstrukcija je dovoljna, tako da prolazna vozila ne mogu slučajno podići i gurnuti poklopac. Kad se pretvaraju reciklirani materijali, pragovi izrađeni su od željeznog željeza, jeftiniji su od čelika. Na mjestima gdje nema gustog prometa, nije praktično instalirati teške i snažne konstrukcije. U novije vrijeme, otvori od plastike, polimera i kompozitnog materijala. Oni su lakši, jeftiniji, imaju odgovarajuću marginu sigurnosti, i dug rok trajanja. 

Ne propustite