GLAVNI TRIK ZA CVJETANJE ORHIDEJA JE ZALIJEVANJE: A evo šta trebate uraditi - ODMAH ĆE KRENUTI CVIJETOVI!

Sve za dom
GLAVNI TRIK ZA CVJETANJE ORHIDEJA JE ZALIJEVANJE: A evo šta trebate uraditi - ODMAH ĆE KRENUTI CVIJETOVI!
.

Omiljeno sobno cvijeće, orhideje, prati loš glas da je zahtijevno, da im cvjetovi brzo otpadnu i da samo nekim čudom možete vidjeti nove pupoljke. Međutim, tajna njege orhideja krije se u zalijevanju.

Kada su prije dva veka stigle iz tropskih krajeva Južne Amerike i Azije u Evropu, orhideje su krasile aristokratske i plemićke domove. Danas su dostupne svima, ali su zadržale uzvišenost i ekskluzivnost prvenstveno zato što se teško gaje. Prati ih loš glas da su zahtijevne, da im je teško održati ljepotu, da im cvjetovi brzo otpadnu i da samo nekim čudom možete vidjeti nove pupoljke. Istina, ovo važi za mnoge vrste orhideja, ali ne i za one najrasprostranjenije – falenopsise, bar ako je vjerovati Slovencu Tomažu Jevšniku, najvećem proizvođaču tropskih orhideja u ovom dijelu Evrope.

Orhideje traže topao prostor

Nije potrebno posebno umijeće za gajenje falenopsisa u stanu. Važno je da im se obezbijedi temperatura između 18 i 25 stepeni, mada može i do 30.

Falenopsisi su najjednostavniji za njegu jer žele tačno ono što mi imamo kod kuće. Ne treba ih držati blizu radijatora, jer tu ništa ne uspijeva, pa ni kaktus. Vole svjetlost, ali ne smiju da se izlažu direktnom suncu,šiđe magazin "Žena Blic".

Najidealnije je da ih stavite uz istočne i zapadne prozore, mada mogu biti i na jugu ako su u polusjenci. Vodite računa da biljka tokom perioda cvjetanja ne bude izložena temperaturi ispod 18 stepeni jer to vodi gubitku pupoljaka.

orchid-26679841920-830x0

foto: Pixabay

Glavni trik je u zalijevanju orhideja

Kad zalivate biljke, saksiju potpuno potopite u vodu dvadesetak minuta, najduže sat. Potom ste mirni narednih sedam dana, možda i dvije sedmice.

Ako niste sigurni da je orhidejama potrebna vlaga, bolje sačekajte sa zalivanjem. Falenopsisima više prija suša nego previše vlage. Gotovo 90% orhideja koje ljudi uzgajaju kod kuće odumiru zbog suvišne vode.

Glavni trik kod uzgoja orhideja jeste da posmatranjem boje korijena prepoznate kad je vreme za vodu. Kad je korijen srebren, to je znak da joj je potrebna vlaga. Ako je zelen, sačekajte nekoliko dana. Ukoliko ih zalivate blagovremeno, imaćete bujnije orhideje i razgranato mlado korijenje.

Đubrenje orhideja prije cvjetanja

Poželjno je nađubriti orhideje od aprila do oktobra, kada najviše rastu i prikupljaju energiju za cvjetanje koje nastupa u hladnijem dijelu godine.

Koristite tečno đubrivo, ali nemojte da preterate. Upotrebite tek četvrtinu ili najviše polovinu količine navedene na ambalaži. Nipošto ih ne prskajte! Kad otpadne posljednji cvijet, stabljiku sačuvajte tako što ćete isjeći suhi dio. Iz starih otcvjetalih stabljika katkad izrastu nova stabla s pupoljcima, zato ne režite ništa dok nije suho i mrtvo.

Presađivanje orhideja poslije tri godine

Falenopsise morate da presadite treće godine. Koristite isključivo specijalni supstrat za orhideje koji sadrži velike komade borovog drveta i parčad kokosa. Bez problema je možete smjestiti u istu saksiju jer njihov korijen voli skučen prostor. Odstranite mrtve dijelove s korijena.

Ne propustite