Na današnji dan 1966. godine: Rođen američki komičar Adam Sandler

Na današnji dan 1966. godine: Rođen američki komičar Adam Sandler
Kao dječak često je ljetovao po kampovima diljem SAD-a te sve ...

Adam Richard Sandler rođen je u Brooklynu, New York, 9. septembra 1966. Američki je komičar, glumac, scenarista i muzičar.

Karijeru je počeo u američkoj emisiji zvanoj Saturday Night Live. Najpoznatije uloge su mu u filmovima "Tata od formata", "Luda vjenčanja" i "Vodonoša", a poznat je po još važnih uloga.

Rodio se u New Yorku u SAD-u, kao sin medicinske sestre Judy Sandler i oca injžinjera Stanleya Sandlera. Kao petogodišnjak se preselio s roditeljima u Manchaster u New Hampshire gdje je završio srednju školu. Kao dječak često je ljetovao po kampovima diljem SAD-a te sve zgode iz toga razdoblja priča u svojim komičarskim nastupima. Diplomirao je na univerzitetu u New Yorku 1988.

Negdje 1980-ih Sandler je glumio prijatelja Theoa Huxtiblea, Smittya u popularnoj humorističkoj seriji Cosby Show. Tada ga je otkrio komičar Dennis Miller koji ga je preporučio ekipi Saturday Night Live-a 1990. Ostao je u u SNL do 1995. godine kada se odlučio posvetiti glumačkoj karijeri.

Sandlerova prva uloga bila je u komediji Prelazak Prijeko (eng. Going Overboard). 1995 glumio je u filmu Billy Madison u kojem glumi odraslog muškarca koji ponavlja sve razrede ocu u inat. Igrao je u mnogo uspješnih komedija kao što su "Otporan na metke", "Sretni Gilmour", "Svadbeni pjevač", ali vjerovatno najveću slavu donijela mu je uloga zaostaloga muškarca koji fudbalskoj ekipi donosi vodu - film "Vodonoša".Značajnu ulogu donio mu je i film "Tata od formata" iz 1999. godine.

Uslijedili su filmovi "I Now Pronounce You Chuck and Larry" (2007), "You Don't Mess with the Zohan" (2008), "Just Go with It" (2011), "That's My Boy" (2012).

U junu 2003. godine Sandler je oženio Jacqueline Samantha Titone sa kojom ima kćerke Cedars-Sinai rođenu 2006 godine i Sunny Madeline Sandler (2008). Adam s porodicom živi u Los Angelesu ali posjeduju i kuću u New Yorku. 2007. Adam je donirao milion dolara klubu "Dečki i cure" u New Hampshiru.

Ne propustite