DOMAĆICE PODIJELILE SAVJET: Zasadite limun u saksiji NA OVAJ NAČIN, Imaćete neograničene zalihe cijele godine!

Objavljeno:08.05.2021 - 09:09
A A A Times Arial

Limun cvjeta od proljeća, pa do kraja ljeta. Ovo je popularna biljka za terasu.

Voli sunce i zato je slobodno držite napolju. Unosi se jedino zime jer ne podnosi niske temperature i mraz. Čak ni zaštićivanje raznim tkaninama neće pomoći biljci da opstane do proljeća.

limi

Drvo limuna voli zemlju bogatu kalcijumom, koji pomaže pri rastu listova i plodova.
Veličina saksije zavisi od veličine biljke koju imate.

Da bi vam drvo limuna donosilo plod, neophodno je da kupite kalemljenu biljku, koju ćete presađivati svake dvije godine u saksiju koja je za broj veća od prethodne.

Zahtjeva specifičan humus, koji sadrži kalcijum, neophodan za rast cvjetova i ploda.

Biljka limuna ima jako razvijen korenov sistem i često se dešava da korenje izbije na površinu. Na taj način se crpi sva vlaga i zbog toga je neophodno da se biljka prihrani jednom do dva puta godišnje i da se naspe novi sloj zemlje.

Važno je da koristite i prihranu, dva do tri puta mjesečno.
Prilikom kupovine sadnice, vodite računa da je riječ o kalemljenoj biljci, jer samo ona može da daje plodove.
Sa prvim toplim danima, kada iznosite biljku napolje, obavezno je orežite kako bi mogla da napreduje. Odsecite najviše 10 posto od ukupnog broja grana, ne više od toga,prenosi Magazin/Novosti.

Prilikom iznošenja biljke, vodite računa da je u prvih par nedjelja ne izlažete direktnom suncu, pošto su joj listo u ovom periodu osjetljivi, budući da su tokom zime primali znatno manje sunčevih zraka. U protivnom, doći će do opadanja većeg broja listova.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!