EVO ZAŠTO SU KUĆE NA GRČKIM OSTRVIMA PLAVO-BIJELE: Ovo vam nikad ne bi palo na pamet! (FOTO)

Kiosk
EVO ZAŠTO SU KUĆE NA GRČKIM OSTRVIMA PLAVO-BIJELE: Ovo vam nikad ne bi palo na pamet! (FOTO)
.

Svako ko je ikad bio na moru u Grčkoj, mogao je da primjeti redove bijelih kuća sa plavim krovovima i prozorima, što je posebno zastupljeno na Mikonosu, Santoriniju i drugim ostrvima iz arhipelaga Kikladi. Vjerovali ili ne, kuće nisu obojene u ovom stilu zbog toga što se iste boje mogu naći i na grčkoj zastavi. Razlog je, naime, mnogo praktičnije prirode i ima veze sa epidemijom kolere.
 
Prema navodima sa sajta Greek Reporter, većina kuća na Naksosu, Parosu i drugim kikladskim ostrvima napravljena je od kamena, budući da je na ostrvima ovaj materijal bio pristupačniji u odnosu na drvo. Nedostatak ovog materijala, međutim, bila je činjenica da je taman, zbog čega su kuće od kamena posebno privlačile sunčeve zrake. Kao rezultat toga, u njima je tokom ljeta bilo veoma toplo. Kako bi olakšali sebi život tokom ovog godišnjeg doba, mnogi vlasnici kuća su odlučili da ih ofarbaju bijelom bojom. Ovo je jedan od razloga koji objašnjava učestalost bele boje na građevinama u Grčkoj.

santorini-oia-olimpia-travel

Bijela boja je vršila još jednu svrhu tokom ’30-ih godina prošlog vijeka, kada je u Grčkoj vladala epidemija kolere. Naime, godine 1938, za vreme vladavine diktatora Joanisa Metaksasa, svakom stanovniku zemlje je naređeno da oboji svoj dom u bijelo, kako bi se zaustavila epidemija. Razlog izbora ove boje leži u činjenici da se bijela ranije pravila od krečnjaka, koji se u to vrijeme koristio za dezinfekciju.

Što se tiče plave boje na kućama, ona je počela da se javlja u isto vrijeme jer je takođe sadržala krečnjak, a osim toga bila je i jeftinija. Pored krečnjaka, u njenom sastavu je bio i plavi talk za čišćenje, poznat u Grčkoj kao „loulaki“. On je bio dostupan u većini domova, pa je bilo prirodno da građani, kao kontrast bijelim fasadama, svoje krovove i prozore oboje u plavo.

Trideset šest godina kasnije, Grčkom je i dalje vladala vojna diktatura, a stanovnici Kiklada i mnogih drugih ostrva su od iste dobili novi dekret. Njihove kuće su sada morale da budu obojene bijelom i plavom, i to iz patriotskih razloga!

Ovi propisi danas više nisu aktuelni, ali mnoge kuće u Grčkoj su i dalje zadržale kombinaciju bijele i plave boje, a nije teško razumjeti i zašto. To je u međuvremenu postao prepoznatljiv stil ove zemlje, koji su jednako dobro prihvatili i lokalci i milioni turista koji svake godine posjećuju prelijepe obale Grčke.

Ne propustite