Prvi YU glumci u stranim filmovima: Naše glumačke legende na "privremenom radu u inostranstvu" (FOTO & VIDEO)

Lifestalgija
Prvi YU glumci u stranim filmovima: Naše glumačke legende na "privremenom radu u inostranstvu" (FOTO & VIDEO)
Među prvima su ostvarili filmske uloge u inostranim produkcijama.

Nakon što je zadivio svijet ulogom zgodnog neobuzdanog Ciganina Belog Bore u crno-talasnom ostvarenju “Skupljači perja” Aleksandra Petrovića, (1967) Bekim Fehmiju je dobio priliku da za kompaniju Paramount odigra južnoameričkog avanturistu i plejboja u spektaklu “Avanturisti ” (1970) Lewisa Gilberta.

Američka publika, međutim, nije dobro prihvatila ovo ostvarenje. Kritičari su ga dočekali "na nož", te je šansa da nastavi karijeru u Hollywoodu bila jednostavno nemoguća. U najuglednijim filmskim magazinima, "Avanturista" je opisan kao “"ilm koji nije uspio od Fehmijua da napravi međunarodnu zvijezdu".

bek2

Ništa bolje nije prošla ni televizijska mini serija "Odisej" iz 1968. u kojoj je tumačio čuvenog antičkog epskog junaka. Uslijedilo je više komercijalnih filmova u Italiji, nakon što je potpisao višegodišnji ugovor sa italijanskim režiserom Dinom de Laurentisom. U to vrijeme sarađuje sa zvučnim imenima poput Johna Hustona, Irene Papas, Olivie de Havilend, Ave Gardner, Dirka Bogarta, Charlesa Aznavoura …

Bio jednom žanr popularno nazvan spaghetti western!

U deset godina, snimljeno je oko 850 spaghetti westerna. Uglavnom loših, ali tih godina kad je italijanska kinematografija bila u krizi zahvaljujući hiperprodukciji spaghetti westerna zaposlilo se 30 000 ljudi u filmskoj industriji. Među njima i dobro poznato ime nekadašnje jugoslavenske kinematografije Dragomir 'Gidra' Bojanić. 

gidra13

Pod pseudonimom Anthony Ghidra, Dragomir Bojanić je šezdesetih godina u Italiji snimio desetak westerna i akcionih filmova. Za ulogu u filmu "Balada o revolverašu" (1967) režisera A. Kaltabijana dobio je i nagradu.

Još neki od njegovih bitnijih filmova iz Gidrinog "italijanskog" perioda su "Django - Posljednji ubica" (1967), "Metak u čelo" (1968), "Neka ti Bog oprosti ... Ali ja neću" (1968).

 

 

Ne propustite