TRIKOVI ISKUSNIH DOMAĆICA! Evo kako da jaja ne puknu tokom KUHANJA

Kiosk
TRIKOVI ISKUSNIH DOMAĆICA! Evo kako da jaja ne puknu tokom KUHANJA
.

U doba uskršnjih praznika nešto što nas najviše iznervira je pucanje jaja tokom kuhanja
Odaćemo vam tajnu kako da skuhate jaja i znatno smanjite rizike od njihovog raspadanja.

Pazite da ne kuhate jaja koja su tek izvađena iz frižidera. Hladna jaja, naime, vrlo lako pucaju pri kuhanju. Zato ih, prije nego što počnete da ih kuvate, izvadite iz frižidera i neka nekoliko sati provedu na sobnoj temperaturi.

cracked-frozen-egg-safe-to-eat

Kada ih stavljate u posudu za kuhanje, pazite da ih ne bude previše u posudi. Ukoliko se sudaraju prilikom kuhanja to isto može dovesti do pucanja. Neka među njima bude dovoljno razmaka. U posudu ih položite vrlo polako i nežno kako ne bi napukla prilikom udarca u dno posude.

Preko jaja koja ste stavili u posudu trebalo bi da prelijete hladnu vodu. Pazite da stavite barem 2 centimetra vode iznad jaja. Vodu sipajte polako.

Zatim u vodu dodajte pola kašičice sirćeta i vodu posolite. Sirće je posebno važno u sprječavanju nastajanja pukotina na ljusci jajeta.

Upalite vatru srednje jačine i čekajte da voda počne da vri, a onda još malo smanjite vatru i kuhajte tako na tihoj vatri sve dok jaje nije gotovo.

Na žalost, garancije da baš niti jedno jaje nikada neće puknuti ne postoji. To dosta zavisi i od tipa jaja koja ste kupili. Međutim, ako se budete držali ovih metoda, šanse za uspjehom drastično rastu.

Ne propustite