Eiffelov toranj

Arhitektura
Eiffelov toranj
Kad je izgrađen najprepoznatljiviji pariški spomenik, davne 1889.godine, mnogi su tu masivnu željeznu strukturu posmatrali sa dozom skeptičnosti. Danas se Eiffelov toranj, koji i dalje ima važnu ulogu u televizijskim i radijskim emisijama, smatra arhitektonskim čudo i privlači više posjetitelja nego bilo koj druga turistička atrakcija u svijetu.

Kad je izgrađen najprepoznatljiviji pariški spomenik, davne 1889.godine, mnogi su tu masivnu željeznu strukturu posmatrali sa dozom skeptičnosti. Danas se Eiffelov toranj, koji i dalje ima važnu ulogu u televizijskim i radijskim emisijama, smatra arhitektonskim čudo i privlači više posjetitelja nego bilo koj druga turistička atrakcija u svijetu.

04-img-1990

Godine 1889., Pariz je bio domaćin izložbi Universelle (svjetski sajam) u povodu stogodišnjice francuske revolucije. Više od 100 umjetnika prijavilo se na natječaj  za izgradnju spomenika na Champ de Mars, koji se nalazi u samom središtu Pariza. Natječaj je dobila građevinska tvrtka čiji je vlasnik bio Alexandre Gustave Eiffel. Dok je nama i dan danas taj toranj poznat kao Eiffelov, zapravo je najveći dio posla uradio jedan od njegovih zaposlenika imenom Maurice Koechlin.
Eiffel je navodno odbacila Koechlinov izvorni plan tornja i naredio mu je da doda još materijala da bi toranj bio što veći. U konačnici most se sastojao od 18.000 komada željeza i 2,5 milijuna zakovica. Nekoliko stotina radnika proveli su dvije godine sastavljajući okvir tornja koji je na otvorenju bio gotovo 10.000 m visok i bio je najviša građevina u svijetu. Prvo je otvorena samo platforma, a kasnije i sve tri razine tornja, od kojih dvije danas imaju restorane, stubište i osam dizala. Milijuni posjetitelja tijekom i nakon sajma divili su se "novopodignutom arhitektonskom čudu". No nisu svi Parižani bili oduševljeni kontrukcijom. Mnogi su govorili da je toranj ugrozio izgled grada.

05-feu-dartifice-de-lan-2000-dr


Eiffelov toranj postaje trajno obilježje panorame Pariza
Izvorno zamišljen kao privremeni izložak, Eiffelov toranj gotovo je srušen i otpisan 1909. Nakon toga gradski dužnosnici su ga odlučili spasiti. Nekoliko godina kasnije, tijekom Prvog svjetskog rata, Eiffelov toranj je presreo neprijateljske radio stanice. On je izbjegao uništenje i tijekom Drugog svjetskog rata; Hitler je naredio da se sruši, ali naredba nije provedena. 

Tijekom godina, Eiffelov toranj je bio poprište brojnih proslava, svečanosti pa čak i znanstvenih eksperimenata. Bio je također  inspiracija za više od 30 sličnih tornjeva u svijetu.
Sada je jedan od najprepoznatljivijih građevina na svijetu. On je domaćin više posjetitelja nego bilo koji drugi spomenik na svijetu, procjenjuje se na čak 7 milijuna posjetitelja godišnje. Za predivan ugođaj i sigurnost brine se više od 500 radnika. 

Posjetite ovaj veličanstveni toranj i uživajte u možda najljepšoj panorami koju ćete ikada vidjeti.

07-te-mchazeau-illuminee

Ne propustite