Na današnji dan 1936. godine: U ZOO vrtu uginuo i posljednji tasmanijski tigar

Na današnji dan 1936. godine: U ZOO vrtu uginuo i posljednji tasmanijski tigar
Američki milijarder Ted Turner ponudio je svojedobno nagradu od 100,000 dolara onome tko dokaže postojanje primjerka tasmanijskog tigra u prirodi.

Radilo se tasmanijskom tigru nazvanom Benjamin, koji je uginuo u Beaumaris Zoo u gradu Hobartu na otoku Tasmaniji. Zanimljivo je da je tasmanijski tigar (lat. Thylacinus cynocephalus) bio jedan od rijetkih mesojeda tobolčara. Izgledom je bio sličan vuku, no s njime nije bio u bližem srodstvu, jer su svi tobolčari razvojno udaljeni od placentnih sisavaca (primjerice, tasmanijski je tigar bio u bližem srodstvu s klokanima ili čudnovatim kljunašem nego s bilo kojim placentnim sisavcem poput vuka).

tas2

Ipak, kontroverza vezana za ovu životinju danas i dalje postoji jer nije u potpunosti dokazano jesu li kao vrsta izumrli ili nisu. Od uginuća spomenutog Benjamina pa do danas postojale su mnoge dojave o opažanjima tasmanijskog tigra u divljini, ali nijedna od njih nije definitivno dokazana. Američki milijarder Ted Turner ponudio je svojedobno nagradu od 100,000 dolara onome tko dokaže postojanje primjerka tasmanijskog tigra u prirodi - bez uspjeha. Službeno se tasmanijskog tigra smatra izumrlim.

Ne propustite