KREMASTI KARAMEL DESERT JE ODUŠEVIO ŽENE ŠIROM SVIJETA: Ne trebaju vam mikser ni rerna, pravi se za tren oka, a okus je nestvaran! (RECEPT)

Kuharica
 KREMASTI KARAMEL DESERT JE ODUŠEVIO ŽENE ŠIROM SVIJETA: Ne trebaju vam mikser ni rerna, pravi se za tren oka, a okus je nestvaran! (RECEPT)
.

Isprobajte novi slatkiš, uživajte u kremastim zalogajima sa ukusom karamele.

Sastojci:

100 grama putera
120 grama pjšeničnog brašna
Litar mlijeka
170 grama šećera
Kašičica ekstrakta vanile
Kašika kukuruznog skroba
300 mililitara vode

247111-karamelkolac-ls

U dublju posudu stavite puter, pa stavite na vatru da se otopi. Zatim u otopljeni puter dodajte brašno, pa dobro izmiješajte, a zatim dodajte cijeli litar mlijeka, ali postepeno i uz miješanje. Kuhajte na tihoj vatri, a zatim u to dodajte 80 grama šećera, pa opet izmiješajte i dodajte ekstrakt vanile. Kuhajte sve dok se krem ne postane gušći, poput pudinga, a zatim ostavite da se prohladi, pa ga sipajte u kalup ili posudu koju ste pripremili.

Ostavite da se prohladi još oko pola sata, a vi u međuvremenu napravite preliv.

U manjoj posudi pomiješajte kukuruzni skrob i 200 mililitara vode, pa dobro izmiješajte da nestanu grumuljice.

U tiganj sipajte 90 grama šećera i stavite na tihu vatru da se istopi. Kada dobije zlatnu boju, u šećer dodajte 100 mililitara vode, izmiješajte i u to dodajte mješavinu kukuruznog skroba i vode koju ste pripremili. Ponovo sve izmiješajte i ostavite na vatri dok karamel preliv ne postane gušći.
 
Preliv sipajte preko kremaste poslastice, rasporedite ga po cijeloj površini i ostavite u frižideru da se ohladi oko 30 minuta.

Pogledajte pripremu:

 

Ne propustite