Ona je bila prvi SUPERMODEL u istoriji (FOTO)

Nostalgija
Ona je bila prvi SUPERMODEL u istoriji (FOTO)
Njeno lice krasilo je naslovne strane brojnih listova i magazina i reklamirala je sve, od pasta za zube do krema za lice ... pojavljivala se na razglednicama, kutijama cigareta, kalendarima.

Davno prije Twiggy, Kate Moss ili Care Delevingne postojala je Evelyn Nesbit, žena koja je unijela promjene u kulturni i društveni život i koja je bila prvi svjetski supermodel.

Na samom početku 20. vijeka, vitka, riđokosa Evelyn Nesbit iz Filadelfije bila je najtraženiji model u Americi. Život joj je bio uzbudljiv i buran, a slavu joj nije pomračila ni umješanost u, kako su tada govorili, "suđenje vijeka" zbog ubistva počinjenog radi nje.

ev8

Nesbit je na više načina bila otjelotvorenje ere u kojoj je živjela. Kraj 19. vijeka bio je glamurozni period rapidnog ekonomskog rasta u SAD, ali i doba velikog siromaštva budući da su siromašni evropski imigranti masovno stizali u SAD. Nesbit je vidjela obe strane tog života. Rođena je u skromnoj škotsko-irskoj porodici u Tarentumu, Pensilvanija. Otac joj je umro ostavivši porodicu u dugovima i majka je sa mukom zarađivala za život.

Mlada Evelyn je sa 14 godina, da bi zaradila za život, potpuno odjevena pozirala umjetnicima. U Njujork je stigla 1900. i njen uspon je bio meteorski.

ev3

James Carroll Beckwith upoznao ju je sa umjetnicima i ilustratorima i Nesbit je postala najtraženiji model u Njujorku. Inspirisala je brojne umjetnike i djela uključujući "Nevinost" skulptora George Grey Barnarda i "Žene" Charles Dana Gibsona. Njeno lice krasilo je naslovne strane brojnih listova i magazina uključujući Vanity Fair, Harper's Bazaar, Delineator i Ladies' Home Journal i reklamirala je sve, od pasta za zube do krema za lice. Njeno nježno, mladalačko lice bio je nezaobilazno na razglednicama, kutijama cigareta, kalendarima i hromolitografijama a često je pozirala odjevena kao nimfa, ciganka, grčka boginja ili gejša.

ev6

Modna fotografija u to vrijeme je bila u povoju, a Nesbitova je kao "živi model" pozirala njenom pioniru Joel Federu i postala hit. Kako su fotografi postajali sve popularniji i njihova djela su počela da zamjenjuju ilustracije, pa je i Nesbit bivala sve traženija.

Dobila je 1901. ulogu na Brodveju u predstavi "Florodora", bila je zvijezda grada i ubrzo je njeno ime počelo da se pojavljuje u trač rubrikama. Poslije malene uloge na Brodveju, dobila je i nešto veću u komadu "The Wild Rose".Poput današnjih nasljednica, Nesbitova je bila ikona svog doba i savršeno oličenje paradoksa - jednom nogom u strogom viktorijanskom dobu a drugom na početku razuzdanih dvadesetih. Bila je američka djevojka iz snova, otjelotvorenje kontradiktornih impulsa "Pozlaćenog doba" Amerike, slika i prilika viktorijanske sentimentalnosti sa osmijehom koji je obećavao nešto zabranjeno.

Dok je radila na Florodori, upoznala je arhitektu Stanford Whitea čija firma je radila na nekim od obilježja Njujorka, uključujući Medison skver garden, Tifani, luk na Vašington skveru i kuću Corneliusa Vanderbilta. White je brzo postao njen ljubavnik, zasuvši nju i njenu porodicu ekstravagantnim poklonima i elegantnim, luksuznim stanom. Kada se njihova jednogodišnja veza završila, a Nesbitova udala za milionera Harry Kendall Thawa, došlo je do dramatičnog razvoja događaja.

ev5

White, Nesbit i Thaw

Lud od ljubomore i kako je tvrdio braneći čast svoje supriuge, Thaw je ubio Whitea. Nesbitova je potom bila zvijezda suđenja na kome su iznijeti šokantni detalji o njenim često nasilnim vezama sa muškarcima. Njena majka optužena je da je prostitutisala kćerku Whiteu. Štampa je izvještavala o plišom presvučenoj ljuljašci u stanu koji joj je White poklonio, a zbog tolike pažnje, prvi put u američkoj pravnoj istoriji, porota je bila izolovana.

ev7

Thaw je osuđen na doživotni ostanak u mentalnoj instituciji, a Nesbitova ne samo da nije postala žrtva kulture koja ju je stvorila, već je stvorila novi život za sebe kao majka, glumica u nijemim filmovima, vodviljska zvezda i autorka dvije knjige memoara.

ev1

Evelyn Nesbit sa Joan Collins 1955. na snimanju filma u kojem je Joan glumi

Uz fototografije i umjetnička djela, ona je poslužila i kao inspiracija za pjesme i komade, film "The Girl in the Red Velvet Swing" (glumila ju je Joan Collins), roman "Ragtime", a lik Jillyan iz serije "Carstvo poroka" (Boardwalk Empire) dijelom je zasnovan na njoj.

Izvor: stil.kurir.rs

Ne propustite