Jedna od najpoznatijih ex YU glumica danas slavi svoj 60. rođendan (FOTO)

Lifestalgija
Jedna od najpoznatijih ex YU glumica danas slavi svoj 60. rođendan (FOTO)
Glumica nikada nije sanjala holivudsku karijeru, ali je sticajem okolnosti morala da se odseli u Ameriku.

Jedna od najljepših glumica iz nekadašnje Jugoslavije, rođena je u Zagrebu, 7. septembra 1955. godine. Na "Akademiji za kazalište i film" u Zagrebu je diplomirala 1978. godine. Odmah nakon završenog fakulteta ostvarila je nekoliko poznatih pozorišnih uloga, za koje je i nagrađena.

mira11

Za svoju porodicu je rekla da je bila liberalna i da joj roditelji nisu bili strogi. Njena majka je na žalost preminula od kancera, a sa ovom bolešću se borila još dok je slavna glumica bila djevojčica. U SFRJ je važila za poznatu glumicu, koju je publika upoznala kroz brojne uloge u domaćim filmovima, a ujedno je bila i članica "Hrvatskog narodnog kazališta".

mira7

Ona je Mira Furlan i danas proslavlja svoj 60. rođendan.

Početkom devedesetih, u vrijeme kada je mržnja između Srba i Hrvata bila sve veća, Mira Furlan je bila meta predrasuda i pretežno negativnih komentara, zbog veze sa Goranom Gajićem, danas njenim suprugom. Uslijedio je otkaz u HNK, oduzet joj je stan koji je naslijedila od bake, a koji je tek nedavno uspjela da vrati u svoj posjed. Kako bi izbjegli neke veće probleme, Mira i Goran su emigrirali u Ameriku, gdje žive i dan danas. Glumica je u početku bila prinuđena da radi kao konobarica, ali je veoma brzo uspjela da nastavi sa glumom.

mira4

Svoju domovinu Hrvatsku je tek uspjela da posjeti početkom dvijehiljaditih, na poziv Rada Šerbedžije.

Mira Furlan je udata za srpskog reditelja Gorana Gajića. Uprkos tome što je Gajić sedam godina mlađi, par već dugo godina živi u skladnom braku. Goran je sa Mirom otišao u Ameriku 1991. i poput svoje supruge nastavio je sa radom u novoj domovini.

Goran Gajić i Mira Furlan imaju sina Marka Lava, koji danas ima sedamnaest godina. Za Marka Lava Mira kaže da je tipični Amerikanac i maternji jezik svojih roditelja govori sa određenim poteškoćama.

mira10

Mira sa sinom i suprugom

Porodica živi u Los Angelesu.

Glumica nikada nije sanjala holivudsku karijeru, ali je sticajem okolnosti morala da se odseli u Ameriku. Tamo joj se na neki način i posrećilo, pa je dobila nekoliko interesantnih uloga, i to u ostvarenjima koja su danas rado gledana širom svijeta.

mira6

Karijeru je započela u pozorištu, a prva filmska uloga bila je 1982. godine u filmu "Kiklop". Za ulogu Enke u ovom filmu dobila je "Zlatnu arenu" na filmskom festivalu u Puli. Često je i na filmovima i serijama sarađivala sa svojim suprugom, čak i tokom boravka u Americi.

Poznati filmovi:" U raljama života", "Ćao inspektore", "Otac na službenom putu", "Za sreću je potrebno troje", "Lepota poroka", "Braća po materi", "Špijun na štiklama", "Turneja", "Poltron" … Od starnih filmova izdvojićemo, "Twice born", gdje je glumila sa Penelope Cruz.

Poznate serije: "Vratiće se rode", "Bolji život" ... a od stranih "Babylon 5", "Lost".

mira3

Izvor: sinemanija.com

Ne propustite