Naučnici tvrde da dodavanje jednog sastojka prije vode poboljšava okus čaja, a svima je dostupan!

Kiosk
Naučnici tvrde da dodavanje jednog sastojka prije vode poboljšava okus čaja, a svima je dostupan!
.

Pravljenje šoljice čaja za Britance je sakrosanktni ritual - šolja, vrećica čaja, vruća voda, mlijeko, uklonite vrećicu čaja, piće. Osiguravajuće predvidljivo i ukusno podjednako.

Ali sada je jedan stručnjak izazvao nered svojom tvrdnjom da je sipanje mlijeka na vrećicu čaja prije dodavanja kipuće vode način za dobivanje najukusnije tečnosti.

Ovo nepoštovanje tradicije temelji se na istraživanju koje je pokazalo da stavljanje mlijeka na prvo mjesto pomaže u suzbijanju tvrde vode - problem koji muči više od polovine Britanaca.

Profesor Alan Mackie sa Univerziteta u Leedsu kaže da bi ljudi koji žive u regijama s tvrdom vodom trebali razmisliti o tome da prvo koriste metodu mlijeka.

Istraživanje provedeno zajedno s INTU, pokazalo je da u tvrdoj vodi postoje minerali koji inhibiraju stvaranje aromatičnih spojeva.

Ali proteini u mlijeku smanjuju mineralni sadržaj vode, kaže profesor Mackie, i daju piću dodatni okus, posebno kada je voda tvrda.

"Aromu uglavnom proizvode različiti spojevi u čaju, posebno taniji", kaže profesor Mackie.

'Što je više minerala prisutno u vodi, tim je spojevima teže razviti okus - što rezultira dosadnim čašama koje dobijete u područjima s tvrdom vodom.

Ne propustite