Japan je upravo zabilježio najraniju Sakuru u 1.200 godina. Naučnici upozoravaju da je to simptom veće klimatske krize

Kiosk
Japan je upravo zabilježio najraniju Sakuru u 1.200 godina. Naučnici upozoravaju da je to simptom veće klimatske krize
.

Sjetite se Japana na proljeće i slika koja vam padne na pamet vjerovatno je čuveni cvijet trešnje u zemlji, poznat i kao "sakura" - bijelo i ružičasto cvijeće, koje puca po gradovima i planinama, a latice prekrivaju zemlju.

Cvijeće koje doživljava "vrhunac cvjetanja" koji traje samo nekoliko dana, u Japanu se štuje više od hiljadu godina. Mnoštvo ljudi proslavlja zabave, hrleći na najpopularnije lokacije kako bi fotografirali i imali piknike ispod grana.

No, ove godine sezona cvjetanja trešnje došla je i nestala u tren oka, u jednom od najranijih cvjetova zabilježenih - a naučnici upozoravaju da je to simptom veće klimatske krize koja prijeti ekosustavima posvuda.

Yasuyuki Aono, istraživač sa univerziteta u prefekturi Osaka, prikupio je zapise iz Kjota do 812. godine nove ere iz historijskih dokumenata i dnevnika. U središnjem gradu Kjotu procvat trešnje dostigao je vrhunac 26. marta, najranije u više od 1.200 godina, rekao je Aono.

A u glavnom gradu Tokiju cvjetovi trešnje dostigli su svoj puni procvat 22. marta, što je drugi najraniji datum zabilježen.

Izvor: CNN

Ne propustite