Na današnji dan 1961. godine: Završena Prva konferencija nesvrstanih u Beogradu

Na današnji dan 1961. godine: Završena Prva konferencija nesvrstanih u Beogradu
U Beograd su došli neki od povijesno vrlo poznatih državnika.

U Beograd su došli neki od povijesno vrlo poznatih državnika, uključujući etiopskog cara, indijskog premijera Nehrua, indonezijskog predsjednika Sukarna te egipatskog predsjednika Nassera.

Na današnji dan 1961. godine završila je Prva konferencija Pokreta nesvrstanih u Beogradu. Na njoj su se okupili predstavnici čak 25 država, uključujući vladare, predsjednike, premijere i ministre.

nes

Zanimljivo je da su tada u Beograd došli neki od povijesno vrlo poznatih državnika:

–        etiopski car Haile Selasije

–        indijski premijer Džavaharlal Nehru

–        indonezijski predsjednik Sukarno

–        egipatski predsjednik Gamal Abdel Nasser (ujedno predsjednik Ujedinjene Arapske Republike tj. unije Egipta i Sirije)

–        cejlonska premijerka Sirimavo Bandaranaike (prva žena u suvremenoj svjetskoj povijesti koja je postala šeficom vlade)

–        arhiepiskop Makarije III. (predsjednik Cipra)

–        afganistanski premijer Muhamed Daud Kan

–        marokanski kralj Hasan II.

nes8

Predstavnici država zasjedali su za okruglim stolom u dvorani Saveznog izvršnog vijeća u Beogradu. Govori s konferencije istovremeno su prevođeni na četiri službena jezika: engleski, francuski, arapski i španjolski. Domaćin konferencije bio je, dakako, tadašnji jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito, koga je na svečanostima priređenima tom prilikom u Beogradu pratila njegova supruga Jovanka Broz.

nes4

Ne propustite